BEOGRAD - Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković veruje da će danas ili sutra biti poznat novi datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

"Uveren sam da ćemo danas, eventualno sutra, dobiti novi datum sastanka u Briselu", rekao je Selaković gostujući na RTS.

Selaković je, na pitanje da li će biti održan sastanak Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, odgovorio: "Bićete blagovremeno obavešteni".

On je naglasio da se niko ne bori više za Srbe na KiM od predsednika Srbije i vlade u Beogradu.

"Srbi na KiM nemaju većeg saveznika niti onoga ko bolje razume njihove probleme i više se bori za rešavanje tih problema i za zaštitu našeg naroda, od predsednika i vlade u Beogradu", kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ - Priština povukla platformu za dijalog sa Beogradom, odbija razgovor u Briselu

Selaković je konstatovao da je važno što je američka administracija osudila napade na kosovske Srbe.

"Interesantno je što su Amerikanci rekli da je reč o nasilju i imali smo reakcije vašingtonske administracije. To nam pruža neku nadu da će posle stišavanja i regulisanja krize na Korejskom poluostrvu, predsednik (Donald) Tramp početi da vodi drugačiju politiku kada je u pitanju Balkan", smatra Selaković.

foto Ž.Knežević

On je kazao da sa prištinske strane, pokušaj trgovine sa ZSO postoji odavno, ali i naglasio da je važno da se dijalog, koji izgleda kao da je u blokadi, nastavi.

"Oni pokušavaju da se time bave, ali je važno da se dijalog nastavi, koji izgleda kao da je u blokadi, čemu dobrim delom doprinosi Priština. Nadam se danas ili sutra novom datumu za dijalog u Briselu", kazao je Selaković.

Govoreći o sporazumu o carinskom ujedinjenju Prištine i Tirane koji je usvojio kosovski parlament, Selaković je kazao da se stvara albansko-albanska carinska unija.

PROČITAJTE JOŠ - Priština: Usvojen sporazum o objedinjavanju carine s Tiranom; Srpska lista traži hitan sastanak sa Vučićem

"Nedostaje im samo kralj pa da imaju personalnu uniju. Aleksandar Vučić je predložio ranije formiranje carinske unije na Zapadnom Balkanu ali je to odbijeno", naveo je Selaković.

Prištini su, kako je rekao, kost u grlu državne članice EU koje nisu priznale secesiju KiM od Srbije.

"Španija nam je prijateljska država i cenimo njihov stav", dodao je Selaković.

KOCIJANČIČ: NEMA DATUMA ZA DIJALOG VUČIĆ-TAČI, TEHNIČKI SASTANAK NIJE BIO NI ZAKAZAN

Za sada još nema datuma za naredni sastanak predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o naporima za normalizaciju odnosa i postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, ali su kontakti u toku a stručna služba i timovi su medjusobno stalno na vezi.

To je danas za agenciju Beta izjavila portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič, povodom jutoršnje izjave da se dijalog nastavlja i da će se i datum znati danas ili sutra.

Upitana o novoj rundi dijaloga na tehničkom nivou posle informacija iz Prištine da je šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi odbio poziv EU da 7. i 8. juna u Briselu učestvuje na sastanku koji je trebalo da se fokusira na Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), Kocijančič je rekla da takav sastanak nije ni bio zakazan.

"Nikada nismo rekli da je za danas zakazan takav sastanak, a dijalog na tehničkom nivou se nastavlja", navela je.