Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas u Njujorku sa Seržom Bramercom, glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MIKT) - naslednikom Tribunala u Hagu. Oni su se sastali uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojem će biti predstavljen redovni izveštaj o radu MIKT.

Bramerc je, kako je saopšteno u Beogradu, podržao usvajanju i sprovođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, kao i Tužilačke strategije, i dodao da je potrebno dodatno ojačati kapacitete Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji.

Ministarka je kazala da je nedavno izabran jedan zamenik tužioca za ratne zločine, da je izbor još dva u toku i da će kapaciteti biti ojačani "u narednom periodu", jer se tokom jula očekuje izbor još tri zamenika javnih tužilaca, kao i zapošljavanje četiri sudijska pomoćnika, koji će raditi u Tužilaštvu za ratne zločine.

PROČITAJTE JOŠ: Kuburović: Procesuiranje ratnih zločina važno za pomirenje

Kuburović i Bramerc su se saglasili da je za efikasno procesuiranje ratnih zločina potrebna dobra regionalna saradnja.

Ministarka pravde je kazala da je ta saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine "na dobrom nivou", i da su srpski pravosudni organi priznali određene sudske presude iz BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Vučić i Bramerc o saradnji Srbije i Tužilaštva Mehanizma

Govoreći o daljem unapređenju rada Tužilaštva Srbije za ratne zločine, Kuburović je istakla da će do kraja godine Pravosudna akademija pokrenuti obuku za sudije i tužioce koji rade na slučajevima ratnih zločina.