Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je danas da je vlada odlučila da iz skupštinske rasprave povuče predlog platforme za finalni dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Pročitajte još:Apostolova: Normalizacija odnosa Beograda i Priština najkomplikovaniji proces

Reč je o platformi koja je juče ponovo skinuta sa dnevnog reda sednice skupštine, jer političke partije ne mogu da se saglase sa predlogom da predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači bude šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom.

Haradinaj je novinarima rekao da je odluku o povlačenu platforme iz parlamenta doneo imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

Pročitajte još: Vučić: Upozoren sam, ako uvedemo vojsku na Kosovo - ulazimo u sukob sa NATO

"Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbegli lomove među strankama povukli smo platofrmu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom partijama da svojim idejama i predlozima daju svoj doprinos, jer Kosovo ima potrebu da tako važna tema bude sveoubhvatno predstavljena", rekao je Haradinaj.

Odluka o povlačenju platforme iz parlamenta došla je nakon jasnog stava najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova da njeće glasati za njeno prihvatanje.

Inače, osim predloga da Tači bude šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom, u doklumentu u svega nekoliko tačaka, između ostalog, stoji da skupština insistira da dijalog treba okončati "međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije. Skupština".

SVE ILI NIŠTA”: PRIŠTINA ODBILA UČEŠĆE U BRISELSKOM DIJALOGU


Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi odbio je poziv Evropske unije (EU) za učešće na sastanku u četvrtak i petak, 7. i 8. juna, u Briselu koji je trebao da se fokusira na Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).Arifi je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.


Arifi je objasnio da je od Brisela krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog ozbiljnih zastoja u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granica i o ostalim temama.


Međutim, Kosovo nije dobilo odgovor, te je zahtev ponovljen 21. maja.


"Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume - ili će se implementirati svi sporazumi ili ni jedan", rekao je Arifi.


On je ocenio da je Evropska unija "pala je u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica (srpskih opština)".


"Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine milione eura, ne interesuje ih što zbog zajedničkog upravljanja granice smo izgubili 24 miliona eura. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa", ocenio je šef delegacije u tehničkom dijalogu.


Arifi je ukazao da se pored toga "Srbija rasistički ponaša i prema kosovskim sportistima" kojima je onemogućeno da se takmiče u Srbiji, te tvrdi da je normalizacija sa takvim ponašanjem nemoguća.