BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA

BUGARSKA je, kao predsedavajući EU u prvoj polovini ove godine, proces proširenja na Zapadni Balkan najavila kao jedan od svojih prioriteta, ali kako sada stvari stoje, Srbija bi nova pregovaračka poglavlja mogla da otvori tek u junu, neposredno pre nego što Sofija završi svoju misiju - saznaju "Novosti".

U ovom trenutku tri poglavlja - 9 (finansijske usluge), 13 (ribarstvo) i 33 (finansijske i budžetske odredbe) "krčkaju" se već više meseci u Evropskom savetu. Neka od njih su, tehnički, mogla da budu otvorena još u decembru, ali u Briselu nije postojala politička spremnost za to. Očekivanja su, zatim, bila da bi bar u martu neka od njih mogla da stignu na dnevni red, ali ni to se neće dogoditi.


PROČITAJTE JOŠ:
Junker: Nema fiksnih datuma i krajnjih rokova za ulazak Zapadnog Balkana u EU

Uz to, poglavlje 33 je od decembra - "zaleđeno"! Naime, najtvrđe jezgro članica je izrazilo određene primedbe, zahtevajući da se, zasad, raspravlja samo o oblastima 9 i 13.

- Rasprava o poglavljima se vodi usporenim ritmom, a razlog za to je taj što najskeptičnije članice pre svega očekuju da vide sadržaj Paketa proširenja, odnosno redovnog izveštaja Evropske komisije, koji će biti predstavljen sredinom aprila. Tek tada, ukoliko u ovom dokumentu bude zaključeno da je Srbija ostvarila zadovoljavajući napredak, mogu da se očekuju otvaranja novih poglavlja - ističe za "Novosti" izvor iz samog vrha Evropskog saveta, podsećajući da se od Srbije očekuje konstantno napredovanje u okviru poglavlja 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i Kosovo.

U međuvremenu, Srbija je upravo dostavila evropskim institucijama svoju pregovaračku poziciju za poglavlje 18, koje se odnosi na statistiku.

- Odmah krećemo u pripremu usaglašene pregovaračke pozicije Evropske komisije i Evropskog saveta za ovo poglavlje, koje će uskoro biti pridruženo trima ostalima, s ciljem da neka od njih budu otvorena u junu - zaključio je naš izvor.


PROČITAJTE JOŠ:
Miščević: Do kraja marta spremni za otvaranje pet poglavlja

Srbija je dosad otvorila 12 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena.


SPREMNI ZA PET TEMA

ŠEFICA tima u pregovorima sa EU Tanja Miščević kaže da će Srbija do kraja marta biti u potpunosti spremna za otvaranje pet poglavlja. Ona je najavila da će Beograd uskoro "poslati" u Brisel i poglavlje 30, koje se tiče ekonomske i monetarne unije. Među uslovima za zatvaranje ovog poglavlja je i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Pristupanjem EU, Srbija će praktično ukinuti sve sporazume o slobodnoj trgovini zaključene sa trećim zemljama, kao i sporazume o ekonomskoj saradnji koji u sebi sadrže klauzulu najpovlašćenije nacije.