Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj, protiv koga je Srbija kao bivšeg komandanta takozvane OVK izdala poternicu zbog počinjenih ratnih zločina, izjavio je danas za Bi-Bi-Si (BBC) da je u potpunosti protiv "ustupanja teritorije" Beogradu i "promene granica", jer "takve priče dovode do tragedija".


Na pitanje da li je spreman da ustupi severni deo teritorije Kosova Beogradu, kako bi se rešio spor između dve strane, Haradinaj je odgovorio da su "priče o teritorijama dovele do tragedija i ratova na Balkanu", istakavši da ne želi još jedan rat u regionu.


Pročitajte još: Problemi u parlamentu tzv. države Kosovo zbog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom; Haradinaj: Moguće da se glasanje odloži


Novinar britanskog medijskog servisa konstatovao je da Haradinaj ima "prozor mogućnosti", a to je, ističe novinar emisije "Hardtok", predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "koji je rešen da uvede Srbiju u evropsku budućnost i mnogima se čini spremnijim za kompromis nego što su to bili srpski lideri u prošlosti".


"Zainteresovani smo da sednemo za sto sa predsednikom Vučićem i da završimo ono što je ostalo otvoreno između Kosova i Srbije - a to je priznanje", rekao je Haradinaj.


Pročitajte još: Haradinaj dobio albanski pasoš


Međutim, naglasio je da o razmeni teritorija ne želi da razgovara jer je, ponovio je, to dovelo do ratova u prošlosti.


"Ako otvorimo to pitanje, to je priča bez kraja i konca. Ja sam u potpunosti protiv toga. Još nosimo rane iz ranijih tragedija i ne želimo da ih ponovo otvaramo", zaključio je Haradinaj za BBC.