Predsednik Evropske komsija Žan Klod Junker kaže da 2025. godina nije godina kada bi Srbija i Crna Gora ”morale” da budu u EU, već da je to indidkativni datum i ohrabrenje za zemlje koje su najviše napredovale na EU putu.


Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put”, izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja.


Žan Klod Junker kaže da su Srbija i Crna Gora, kao zemlje koje su naviše napredovale, dobile ”novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari”.


Pročitajte još: Junker: Očekujem Srbiju u EU pre 2025.


Želimo da vidimo proširenje na Zapadnom Balkanu, ali ne želimo da vidimo ulazak bez ispunjenja ispunjnja uslova. Oni još nisu ispunili uslove, a neki su daleko od toga”, naglasio je Junker pred Evropskim parlamentom.


On je dodao da EU želi da ”pruži ruku” svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i da im pomogne da nastave ”težak put” evrointeracija.


Smatram da Srbija i Crna Gora mogu da prevaziđu ovaj težak put”, poručio je predsednik Evropske komsiije.


Pročitajte još: Junker: Srbija 2025. godine u EU? Joksimović: Ovaj stav se ne kosi bitno sa našim


Žan Klod Junker je još jednom podvukao da neće biti daljeg proširenja na Zapadni Balkan sve dok se prvo ne reše otvorena pitanja granica.


Reći da će se to rešavati pošto se uđe u EU neće se više dogoditi. Problemi moraju biti rešeni pre pristupanja ili neće biti daljeg pristupanja”, zaključio je Junker.


GRANIČNI SPOR SLO I HR JE EVROPSKI PROBLEM


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je danas u Evropskom parlamentu da je granični spor između Slovenije i Hrvatske evropski problem i upozorio da pristupanja zemalja Zapadog Balkana EU neće biti sve dok ne reše sve svoje međusobne ganične sporove.


Junker je pozvao Sloveniju i Hrvatsk da reše granični spor.


"Granični spor između Hrvatske i Slovenije je problem koji mora da se reši", rekao je Junker na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.


Ukazao je da je to i bilateralni i evropski problem.