Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da ta stranka ostaje pri odluci donetoj na sednici glavnog odbora da na beogradskim izborima nastupi ili na jednoj listi zajedno sa SNS-om, ili samostalno sa Jedinstvenom Srbijom u kom slučaju bi njihov kandidat za gradonačelnika bio Aleksandar Antić.


"To su opcije o kojima trenutno razgovaramo i razmišljamo", rekao je Dacicć i istakao da u obe varijnate očekuje dobar rezultat i dovoljan broj mandata sa SNS koji će omogućiti većinu u gradskoj skupštini, te dodao da je SPS spremna za beogradske izbore i gde god još budu izbori u Srbiji.

Govoreći o eventulanim vanrednim paralmentarnim izborima, Dačić je ponovio da on nema ništa protv njihovog održavanja, ali i podsetio na stav predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

"Kako ste čuli od predsednika Republike - pošto neće biti parlamentarnih izbora, da ne govorimo o toj temi", rekao je Dačić uoči Izborne konferencije Foruma žena SPS Beograda.


PROČITAJTE JOŠ: Od Trampa stiglo pet pozivnica za molitveni doručak

Upitan da li očekuje da Predsedništvo SNS, na današnjoj sednici, promeni odluku o vanrednim parlamentarnim izborima i "eventualno preglasa predsednika", Dačić je odgovorio: "Molim vas da postavljate ozbiljna pitanja...ali ja nemam ništa protiv".

"Obično je bilo obrnuto, obično je Vučić bio za vanredne izbore, a ja za redovne, ja sam sad za vanredne između ostalog i zbog toga što smo stalno suočeni sa najavom određenih opozicionih stranaka da će sada da padne vlast, da će doći do nekog velikog poraza, da su oni nove snage, iako svi znamo da nije reč o novim snagama, već zeljom za povratak na vlast", rekao je predsednik SPS.

Kako je rekao, ako se već želi ozbiljna politička borba, onda on nema ništa protiv da imamo vanredne parlamentarne i podržao bi odluku da se oni održe.

"Ali, predsednik Republike i najveće stranke predlaže takvu odluku i ne verujem da će je organi stranke promeniti", rekao je Dačić i dodao da socijalisti još iz vremena Tita imaju parolu "Ništa nas ne sme iznenaditi", te ponovio da su socijalisti spremni za izbore u svakom momentu.

Na pitanje šta je bilo sa "pričama" o koaliciji SPS i SRS na beogradskim izborima, Dačić je rekao da on nije pričao te priče, već da se to pisalo u novinama.

Jedno su, kaže, bili izbori u Mionici, na kojima su nastupali sa radikalima, dok izbori u Beogradu nisu "obični lokalni izbori", i ističe da, pošto je Glavni odbor doneo svoju odluku, o drugim opcijama nije ni razgovarano.

"Takva mogućnost, o kojoj se više pisalo u medijima, nego što je realna, dočekana je na nož od svih opozicionih političkih subjekata koji sada pokušavaju da prebace istorijsku lupu sa vremena njihove vlasti na neko prethodno vreme, da se ne govori o propasti Jeremića, Đilasa, Jankovića, Šutanovca, Tadića... nego se sad vraćamo na neku, kako oni kažu, crveno-crnu koaliciju... ", rekao je Dačić.


DAČIĆ: DA ŽENE I MUŠKARCI IMAJU ISTU PLATU ZA ISTI POSAO

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je večeras da se oduvek zalagao za izjednačavanje muškaraca i žena, odnosno za zakonsko rešenje kojim bi se ženama i muškarcima sa istom školskom spremom za isti posao garantovale iste plate.

"Kada na Islandu može da bude donet zakon o zabrani nejednakih plata muškaraca i žena, očkujem da posle mog višegodišnjeg zalaganja Forum žena SPS može to da predloži i kod nas", rekao je Dačić novinarima pre sednice Foruma žena SPS Beograda.

Kako je rekao, pojedina istraživanja pokazuju da takva diskriminacija postoji, dodajuci da je to najveća diskriminacija.

"Ako se već zalažemo da nema diskriminacije, zašto se i o ovome ne priča... Zalagali smo se protiv diskriminacije kad su druge grupe bile u pitanju i ako smo mogli da razgovaramo i o LGBT populaciji i o nekim drugim, ne znam zašto se ne bavimo ovom temom, da žene i muškarci imaju jednaku platu", rekao je Dačić.

On je dodao da je pitanje zašto se žene i muškarci plaćeni različito za isti posao pitanje za celu Evropu, u kojoj, kaže, postoji velika razlika u platama, od deset do 25 odsto u nekim zemljama.

"Ovo je 21. vek, ne mogu da prihvatim da smatramo da se zakon o borbi protiv diskriminacije odnosi na nešto drugo, a ne i na ovo vitalno pitanje", rekao je Dačić.