Reakcije posle poslednjih presuda u Hagu pokazale su da u zemljama regiona očigledno nema spremnosti za pomirenje, izjavio je danas potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić.

"Pokazalo se da ipak tribunal nije osnovan i nije mogao da doprinese procesu pomirenja, on je tu da sudi i procesuira one koji su počinili najteža krivična dela, a za pomirenje se pokazalo da očito nema spremnosti u zemljama regiona", rekao je Ljajić za RTS.

Prema njegovim rečima, najkonkretniji primer je ovo što se dešavalo u Hrvatskoj nakon te presude.

Imali smo stravične izjave hrvatskih zvaničnika koji kažu "ne priznajemo odluke" imali smo činjenicu da je sud označen kao politički, a kada je general Ante Gotovina oslobađan, onda je Haški tribunal slavljen kao oaza pravde i pravičnosti, čak i predsedavajući sudu u žalbenom postupku protiv Gotovine je bio američki sudija Teodor Meron, rekao je Ljajić.

PROČITAJTE JOŠ: Dačić: Tribunal nije hteo pomirenje, već krivicu Srba; Fila: Zajednički zločinački poduhvat izmišljen za Srbe; Biljana Plavšić skandalizovana presudom

On je podsetio da je taj isti Meron bio i u ovom sudskom veću, koje je sada osudilo hrvatsku šestorku.

"Prema tome, nije samo bilo dvostrukih aršina i u samom sudu, imate dvostruke aršina u zemljama koje su ocenjivale rad tog suda", rekao je Ljajić.

PROČITAJTE JOŠ: I posle Haga... "Hag"

On je dodao da je više puta rekao da smo daleko od procesa pomirenja, da je realnost takva da postoje ogromni etnički antagonizmi, ogromne barijere, i da će biti potrebno puno vremena i generacija da sve uđe u neki normalni proces - ne pomirenja koliko vraćanje minimalnog poverenja među ljudima i narodima na ovom prostoru.

"Ne kažem ja da su sve izjave koje su ovde date za vreme i posle presude bile primerene, ali imali ste izjavu predsednika države koja je bila umerena, odmerena, državnička, na kraju krajeva to je ono što se očekuje od predstavnika najviših državnih vlasti, a ne kao u Hrvatskoj da imate sad da se utrkuju od predsednika države, vlade, svih stranaka ko će više da ocrni tribunal za to što je doneo ovakvu odluku odnosno presudu", istakao je Ljajić.