PEKING - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Pekingu, na drugom danu zasedanja Generalne skupštine Interpola, da je pozicija Srbije po pitanju članstva u ovoj organizaciji jasna - samo suverene države i države članice Ujedinjenih nacija mogu podneti prijavu za članstvo u Interpolu.

Govoreći o kriterijumima i procesu učlanjenja u Interpol, Stefanović je ukazao na činjenicu, da do sada nijedan geografski entitet koji potpada pod režim međunarodne administracije nije postao član Interpola, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pročitajte još - Vašington gura Kosovo u Interpol

"Interpol treba na svaki način da izbegne politizaciju svog rada, što je strogo zabranjeno i Ustavom ove organzacije. Pozivanje na članstvo u Ujedinjenim nacijama predstavlja jedini potpuno siguran način da se utvrdi status države i da se izbegne zamka politizacije", istakao je Stefanović.


Ministar je naveo da su Ujedinjene nacije i Interpol veoma blisko povezani i dodao da se iz "Studije o procesu učlanjenja", koju je tokom zasedanja predstavio savetnik ove organizacije Hans Korel, jasno vidi da je od svog uspostavljanja Interpol veoma oprezan u pogledu osetljivih i spornih prijava za članstvo.

"Značaj koji države članice Interpola pridaju Ujedinjenim nacijama najbolje se ogleda u činjenici što Interpol ima status posmatrača u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i što saradnju između Interpola i Ujedinjenih nacija uređuje poseban sporazum. Kako bi se izbegla bilo kakva ad hok tumačenja termina, procedura i pravila, mi smo u našem prilogu, predatom savetniku Korelu, ukazali da bi jednostavno trebalo predvideti da članice Interpola moraju biti članice Ujedinjenih nacija", rekao je Stefanović.

Potpredsednik srpske Vlade je naglasio da bi svaki vid eventualnog tumačenja postojećih dokumenata Interpola "u korist" prijema teritorija nedefinisanog ili spornog statusa, poput entiteta koji su podvrgnuti međunarodnom režimu uprave ili čiji konačan status nije rešen, predstavljao opasan presedan i pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu država članica.

Pročitajte još - Prijem Kosova u Interpol bio bi opasan presedan

"U tom kontekstu, Interpol bi izašao iz okvira svojih jasno i precizno utvrđenih nadležnosti. Posebno bi bila narušena zabrana, ustanovljena najvišim pravnim aktom ove organizacije, njenim Ustavom, koja se odnosi na preduzimanje bilo kakvih aktivnosti i intervencija po pitanjima koja, između ostalog, imaju i političku pozadinu", rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da bi Interpol ulaženjem u tumačenja i prejudiciranja statusnih pitanja ovog tipa prekršio sopstvenu zabranu nemešanja u unutrašnje političke procese jedne zemlje.

Pročitajte još - Prištini još beži Interpol

"Ovo je naročito važno u slučaju kada se zahtev za uključivanje tačke dnevnog reda tiče prijema sporne teritorije u kom slučaju bi eventualno razmatranje i odluka o tom pitanju stvorilo negativne posledice po celokupan međunarodni poredak, a kao što je s pravom istaknuto u studiji savetnika Korela da bi to "moglo da pokrene i pitanja koja se odnose na međunarodni mir i bezbednost u čemu Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ima primarnu nadležnost. To bi neizbežno uticalo i na strukturu, fokus i nadležnosti Interpola", poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Delegacija Republike Srbije, kako je rekao Stefanović, pozdravlja to što su nacrt odluke i smernice vrlo konkretne i jasno potvrđuju da samo države članice UN mogu podneti zahtev za članstvo u Interpolu.

RAMI I HARADINAJU NEOBJAŠNjIVO ŠTO SRBIJA KOČI KOSOVO U UNESKU

Premijer Albanije Edi Rama i kosovski premijer Ramuš Hardinaj izjavili su danas u Tirani da im je neobjašnjivo zbog čega Srbija blokira članstvo Kosova u Unesko.

Haradinaj je, kako prenosi RTK 2, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da će "Kosovo biti veoma bitan član ove organizacije", dok je Rama naveo da Srbija protivljenjem "više gubi nego Kosovo".

On, naime, misli da "ako kulturno nasleđe Srba na Kosovu ima posebnu vrednost za Srbiju, onda bi ona trebalo da insistira na članstvu Kosova".

"Albanija i Albanci su uvek bili uz nas. Drago nam je da danas vidimo da Albanija i Kosovo imaju vrlo uticajne saveznike u svetu, na čelu sa SAD. Odlučni smo da idemo napred na našem putu ka EU, zajedno sa Albanijom", rekao je Haradinaj.

Građani Kosova su, tvrdi Haradinaj, oduvek pokazivali poštovanje prema manjinama koje žive na Kosovu, a njegova vlada je, kazao je, voljna da to poštovanje proširi i "prema svojim komšijama".

"Na našem putu državnosti imamo izazove, ali osećamo da imamo Albaniju i premijera Ramu uz nas”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj, koji boravi u prvoj poseti Tirani nakon preuzimanje funkcije, sastao se danas i sa predsednikom Ilirom Metom i predsednikom albanskog parlamenta.