VUK Jeremić ne planira preuzimanje Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, već nastavlja rad na formiranju sopstvene političke organizacije koju će javnosti predstaviti u oktobru, poručuju, za "Novosti", u njegovom timu.

Jeremićev saradnik Nikola Jovanović kaže da su oni u redovnom kontatku sa Aleksićem sa kojim su odličnu saradnju nastavili i posle predsedničkih izbora, ali demantuje medijske navode da je plan da se jednostavno iskoristi infrastruktura njegove partije čije je sedište u Trsteniku.

- Stvaramo političku organizaciju za dugoročno delovanje i zbog toga ne patimo od rokova i tehničkih detalja oko osnivanja stranke, već okupljamo poštene, kvalitetne i stručne ljude i izlazimo sa potpuno novim političkim programom - kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, inicijativni odbor koji će i zvanično pokrenuti osnivanje stranke biće predstavljen u septembru, a okupiće "ugledne ličnosti, stručnjake i mlade talente":

- Okupićemo građane koji, u velikom procentu, dosada nisu bili eksponirani u politici, a verujemo da naš politički program može da mobiliše nezadovoljne i razočarane birače.


ODMAH MANDAT U SKUPŠTINI

UKOLIKO se Aleksić na bilo koji način priključi Jeremiću, to bi značilo da će njegova nova stranka automatski postati parlamentarna jer je on poslanik u klubu SDS-NPS. Bivši šef diplomatije bi, eventualno, mogao da računa i na neke od poslanika koji su ga podržali na izborima, a pre svega na Dijanu Vukomanović i Sandu Rašković Ivić.