SRBIJA je na samitu u Podgorici bila kao posmatrač, i to ne znači da je saglasna sa svime što je tamo izrečeno, uključujući i to da Rusija ovde silom iscrtava granice.

To za "Novosti" poručuje prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, posle "apela" Majka Pensa na zemlje Zapadnog Balkana da "same odlučuju o svojoj budućnosti", uz niz optužbi izrečenih na račun Moskve, koje bi posebno mogle da se odnose na Srbiju, preko čijih leđa velike sile u poslednje vreme sve češće "pumpaju mišiće".

- Kada je reč o crtanju granica, to je upravo Zapad uradio sa Srbijom. A mi od Amerike očekujemo ono što je Pens i rekao - da nas podržavaju, ali da svakoj državi ostave da sama odlučuje o svojoj budućnosti. Srbija sama zna šta je za nju najbolje - ocenio je Dačić.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže nam da su se Pensove poruke odnosile na ceo region, ali i da je zbog specifičnosti srpskih odnosa sa Rusijom u njima posebno mogao da se prepozna Beograd. Ipak, kako navodi, nije rečeno ništa iznenađujuće jer se trka Rusije i SAD oko uticaja nastavlja:

- Stav potpredsednika Pensa je u kontinuitetu sa pristupom kakav su imale i ranije američke administracije prema Zapadnom Balkanu. Sa našeg stanovišta važne su dve poruke: da normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora da se nastavi i podrška koja je data Dejtonskom sporazumu.

Skup u Podgorici, kako vidi Đukanović, bio je zapravo slavlje zbog ulaska Crne Gore u NATO, a nije tajna da je želja Amerikanaca da se u tom savezu nađu sve zemlje regiona, jer u Vašingtonu smatraju da bi time rešili "enigmu Zapadnog Balkana".


KREMLj: DESTABILIZUJU JUG EVROPE

OPTUŽBE koje je izneo američki potpredsednik Majk Pens u Podgorici da Rusija radi na tome da odvoji Balkan od Zapada, destabilizuju jug Evrope i pokazuju hladnoratovski mentalitet Vašingtona, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije sa žaljenjem konstatuje da "Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju ere Hladnog rata".

Pritom se, kako se ističe, "aktivno gura teza o navodnom bezalternativnom stupanju jugoistočne Evrope u NATO, "guraju" se projekti zasnovani na nelojalnoj konkurenciji, koji su protiv ekonomske logike.