BEOGRAD - Razgraničenje Kosova je legitimna politička opcija, kaže potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodaje da je stanje zamrznutog konflikta protiv interesa Srbije.


On je naglasio da bi taj predlog sigurno bio prihvaćen da ga je devedesetih godina ponudio Slobodan Milošević, jer je imao jaku pregovaračku poziciju.


"Manevarski prostor Albanaca tada je bio manji. Razgraničenje je legitimna politička opcija, sada su šanse manje, ali dobro je da ima što više ovakvih ideja pred dijalog o rešavanju pitanja Kosova", rekao je Ljajić za RTS.


Pojašnjava da stanje zamrznutog konflikta, koje nude mnoge političke stranke, protiv interesa Srbije, da vreme ne radi ni za Srbiju a još manje za Srbe na Kosovu kojih je sve manje.


"Zahvaljujući Srbima koji žive na Kosovu Srbija je u poziciji da legitimno pregovara i brani svoje državne i nacionalne interese. Sve dok Srbi dole žive ta šansa postoji, kako vreme odmiče sigurno da će njihov broj biti manji, jer žive u teškim uslovima, a pregovaračka pozicijka Srbije teža", pojasnio je ministar.


On kaže da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa idejom da se ubrza rešavanje pitanja Kosova, jer "ovako možemo da dođemo u stanje puzajuće nezavisnosti, za koju Srbi ništa dobiti neće".


Predlaže da normalizacija odnosa ide u tri faze, prijem Kosova u sve međunarodne organizacije, izuzev UN i bez priznavanja od strane Srbije, zatim da Srbija dobije finansijsku podršku za razvoj infrastrukture, povezivanje Kosova sa centralnom Srbijom, izgradnja puta Niš- Priština- Drač.


"Zatim ubrzanje naših evropskih integracija, status Srba na Kosovu, kakav će biti sadržaj Zajednice srpskih opština, imovina Srbije na Kosovu, status manastira", rekao je Ljajić.


Kako kaže nije imao razgovore na tu temu sa predsednikom, već čeka početak dijaloga, a do tada će njegova stranka imati konkretan plan, šta podrazumeva pod svakom tačkom.


"Mi danas plasiramo duplo više robe na KiM nego u SAD, Belgiju, Češku. Moramo da povećamo ekonomsku saradnju, trgovinsku saradnju", zaključio je on.