Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je danas da traženje i gradnja partnerskih odnosa nemaju alternativu i da se problemi ne mogu rešavati sukobljavanjem već dijalogom.

Otvarajući konferenciju pod nazivom "Bezbednosni izazovi 21. veka i moć dijaloga", koja je danas održana u Skupštini Vojvodine, Pastor je rekao da su izazovi u pogledu bezbednosti permanentno prisutni i da se s vremena na vreme ponavljaju.

"Za razliku od 1956. godine kada je sačinjen 'Izveštaj tri mudra čoveka', mi danas imamo drugačije okolnosti i probleme u pogledu bezbednosti i iz tog razloga je važno da zajednički razgovaramo i o pitanjima globalizacije, migrantskoj krizi, terorizmu, sajber terorizmu i čitavom nizu drugih pitanja koja opterećuju naš zajednički život", rekao je Pastor.

Po njegovim rečima, važno je razgovarati i o regionalnim problemima.

"Važno je i što smo u prilici da čujemo iskustva Norveške, Kanade i Grčke jer nam ta iskustva govore o tome da traženje i gradnja partnerskih odnosa nemaju alternativu i da sukobljavanje ne može da bude rešavanje problema, nego da rešavanje može biti samo u međusobnom dijalogu", kazao je Pastor.

Republika Srbija je, kaže, u zadnjih nekoliko godina postala faktor stabilnosti na ovim prostorima.

"Srbija je povećala svoj međunarodni ugled i u svim ovim bezbednosnim procesima računa se na nju i mislim da je važno da na taj zadatak kao država odgovorimo", ocenio je Pastor.

Na konferenciji, na kojoj su učestvovali predstavnici ministarstva spoljnih poslova, pokrajinski poslanici, predstavnici bezbednosnih organizacija, studenti, analizirana su i sagledana važna bezbednosna pitanja, kao i procesi, promene i perspektive u aktuelnoj globalnoj bezbednosnoj strukturi između ostalog i kroz sagledavanje uloge institucija Republike Srbije i uloge žena u procesima jačanja bezbednosne arhitekture, konsolidacije mira i regionalne bezbednosti.

Takođe, doneti su i odgovarajući zaključci u cilju zajedničke podrške jačanju kapaciteta za postizanje i održavanje bezbednosti kao trajnog javnog interesa.

Konferencija je održana povodom 60 godina od predstavljanja Izveštaja koji su u decembru 1956. godine sačinili tadašnji ministri spoljnih poslova Norveške, Italije i Kanade, poznatijeg kao "Izveštaj tri mudra čoveka", kojim je politički dijalog i proces političke, ekonomske, kulturne i naučne saradnje između zemalja članica Severnoatlantskog saveza, uz vojnu dimenziju, koncipiran kao drugi uporišni stub tog saveza.