Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je danas da bi bilo dobro kada bi međunarodna zajednica i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Ulrike Lunaček razumeli da kada Ramuš Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba ragovati, a ne ćutati i okrivljavati Srbiju.

On je, reagujući na odluku francuskog suda u Kolmaru i reakciju potpredsednice Evropkog parlamenta Lunaček izrazio žaljenje što ova austrijska političarka nikako da shvatida ratni zločini ne zastarevaju i da nema starih i zastarelih optužnica kada su u pitanju ratni zločini.

"Možda bi gospođa Lunaček bolje razumela o čemu govori kada bi bolje upoznala porodice žrtava Ramuša Haradinaja. Biće mi veliko zadovoljstvo da je upoznam sa porodicama žrtava Haradinaja pa neka njima objasni da su njihovi najmiliji zastareli i da potraga za pravdom za njihove živote i smrt nešto što je zastarelo i puka politika“, poručio je Vulin.

On je podsetio da je Haradinaj oslobođen zahvaljujući ubistvima svedoka.

"Ne smemo zaboraviti da Haradinaj nije oslobođen zato što je nevin, već zato što su pobijeni svi svedoci, pa više nije bilo dokaza protiv njega“, ukazao je on.

Vulin je kazao da je ono što posebno brine jeste što je Haradinaj čim je došao u Prištinu rekao da je njegova pretnja ratom bila ozbiljna, da bi Srbi bili proterani, da ih ne bi bilo na Kosovu i Metohij.

"Čak se pozvao i na primer Hrvatske, gde je rekao da bi uradili isto što su uradili Hrvati, a „Oluja“ je proterala 250.000 Srba i svela ih na veoma mali broj koji sada živi u Hrvatskoj. To brine, kao što i posebno brine što je međunarodna zajednica opet prećutala pretnju ratom“, istakao je on.

Lunaček bi, prema njegovim rečima, više pomogla Evropi, nama, Kosovu i Metohiji i sebi kada bi razumela da ratni zločini ne zastarevaju, da sve žrtve bez obzira na naciionalnost imaju pravo na pravdu i kada bi razumela da kada Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba reagovati a ne ćutati i okrivljavati Srbiju.

LjAJIĆ: HARADINAJ NIJE OSLOBOĐEN, BEZ OBZIRA NA TO KOLIKO SLAVILI U PRIŠTINI


Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić danas je ocenio da je odluka Apelacionog suda u francuskom gradu Kolmaru, kojom je odbijen zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, politički motivisana i naveo da "Haradinaj nije oslobođen, bez obzira na to koliko slavili u Prištini".

"Ono što je najtragičnije je da niko više ne pominje žrtve niti porodice žrtava. Čak u odluci suda u Hagu, koji je oslobodio Haradinaja, izričito stoji da je nesumnjivo utvrđeno da su zločini počinjeni, problem je samo ddto nisu imali dokaze koji bi doveli Haradinaja u vezu sa zločinama", rekao je Ljajić za TV N1.

Kako je naveo optužnica ostaje na snazi, da javni tužilac u Francuskoj ima rok od pet dana da uloži žalbu, ali je i podsetio i da je prilikom hapšenja Haradinaja rekao da da ne treba očekivati previše i da su šanse male da bude izručen.

"Videćemo da li ce Specijalni sud na Kosovu imati hrabrosti da procesuira one koji su počinili ratne zločine, odnosno da li je formiran samo da se zamažu oči porodicama žrtava ili ima ozbiljnu nameru da procesuira sve koji su počinili zločine na Kosovu", rekao je Ljajić.

Reakciju Srbije na tu odluku suda u Kolmaru Ljajić je ocenio kao "pravu i odmerenu".


Soren Jesen-Petersen, AP Photo Atdhe MullPETERSEN: SRBIJA MORA DA POŠTUJE MEĐUNARODNO PRAVO


Bivši šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen rekao je u intervjuu za Radio slobodna Evropa da su saslušanja protiv lidera Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, "neprihvatljiva" i "skandalozna", prenosi RFE.

"Za razliku od Ramuša, jasno je da Srbija ne poštuje vladavinu prava i možda ne zna ni šta to znači", rekao je Jensen Petersen.

Dodao je da je Evropska unija, kao posrednik u dijalogu između Prištine i Beograda dužna da Srbiji objasni da mora da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom, što je prema njemu neophodno da bi se kredibilitet dijaloga održao.

KINA: RAZUMEMO ZABRINUTOST SRPSKE STRANE


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je poruku šefa diplomatije Kine Vanga Jila koji mu je preneo da je Peking s pažnjom pratio događaje oko hapšenja Ramuša Haradinaja i da razume zabrinutost Beograda po pitanju KiM.

Kina i Srbija su sveobuhvatno strateški partneri i postoji čvrsto uzajamno političko poverenje između naše dve zemlje, ističe se u poruci.

Kineska strana je sa pažnjom pratila događaje oko hapšenja Haradinaja u Francuskoj. Mi razumemo brigu srpske strane po pitanju koje se odnosi na Kosovo i podržavamo zalaganje Srbije da dijalogom dođe do političkog rešenja ovog pitanja. Takođe, nastavićemo da održavamo kominikaciju sa Srbijom o tom pitanju“, naveo je Ji.