KOLMAR - Nakon odluke suda u Kolmaru da odbije zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da je "ovo pobeda Albanaca" i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući.


Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda rekavši da je "ova bitka dobijena" i zahvalio im na podršci.

Inače, odluka suda o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera je u sudnici dočekana aplauzom.

"Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno, rekao je Haradinaj.

SLAVLjE NA ULICAMA PRIŠTINE Oslobađanje opozicionog lidera i bivšeg kosovskog premijera od odgovornosti za ratne zločine nad Srbima od francuskog suda u Kolmaru dočekana je u Prištini sa vatrometom i pucnjavom. Građani Prištine slave oslobađajuću presudu za Haradinaja, a na prištinskim ulicama odjekuju pucnji.

Njegova supruga Anita je na vest o odluci francuskog suda da odbije zahtev Srbije rekla da je "pravda spora, ali dostižna".

"Pobedili smo. Prošli smo nepotrebne i naporne procedure. Ova situacija je iscrpla sve nas ovde na Kosovu. Zahvaljujem svima na podršci koju su nam dali. Ovo je potvrda je rat OVK bio opravdan", rekla je Anita Hardinaj, preneo je Lajmi.net.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg je francuski sud danas oslobodio zahteva za izručenje Srbiji, koja ga potražuje zbog ratnih zločina nad Srbima, doputovaće u Prištinu večeras, najavila je njegova supruga. Anita Haradinaj je za tv Kljan Kosova rekla da očekuje da njen suprug u Prištinu stigne između 19,30 i 20 sati.

Ona je najavila da će se tim ovodom građani Kosova okupiti na trgu Zahir Pajaziti u Prištini, gde će im se Haradinaj obratiti.


TAČI: OVO JE DOBRA VEST

Predsednik samoproklamovanog Kosova Hašim Tači ocenio je da je oslobađanje Haradinaja "dobra vest" i pokazatelj da "demokratski svet ignoriše srpske optužbe o OVK".

"Presuda suda u Kolmaru i povratak gospodina Haradinaja na Kosovo su dobra vest za porodicu Haradinaj, za njegove saradnike, ali i za celo Kosovo", rekao je Tači, prenosi Koha.

On je rekao i da je odluka francuskog suda da ne izruči bivšeg lidera OVK Srbiji, koja ga sumnjiči za ratne zločine, "novi dokaz da su optužbe Srbije na račun OVK neutemeljene i da ih demokratski svet ignoriše".

VESELjI: POTERNICA SRBIJE BILA JE NEPRIHVATLjIVA

PREDSEDNIK kosovske skupštine Kadri Veselji ocenio je da je oslobađajuća presuda za lidera opozicione ABK radosna vest i potvrda da je međunarodna poternica Srbije za bivšim premijerom Kosova bila neprihvatljiva.

"Odluka suda u Kolmaru o oslobađanju Ramuša Haradinaja je radosna vest i svi smo čekali da se to dogodi. Njegovo pritvaranje na osnovu međunarodne poternice Srbije bilo je neprihvatljivo i to više ne bi smelo da se ponovi. Gospodine Haradinaj srećan vam povratak kući i u svoju zemlju", napisao je Veselji na Fejsbuk profilu.

VLADA TZV. KOSOVA: SRPSKE POTERNICE NEZAKONITE I NEOPRAVDANE

VLADA tzv. Kosova pozdravila je odluku francuskog suda da Ramuša Haradinaja oslobodi odgovornosti za ratni zločin nad Srbima i smatra da je srpska poternica, bila nezakonita i neopravdana.

Takođe, saopštila je da smatra da je odluka francuskog suda "potvrda da je pravo na strani Haradinaja".

"Srpske poternice protiv Haradinaja i drugih boraca OVK su političke", navodi se u saopštenju.

Čestitajući građanima Kosova na oslobađajućoj presudi i pobedi nad, kako se tvrdi, manipulativnim naporima srpske države, vlada "izražava svoju trajnu opredeljenost da uloži maksimalne napore za sprečavanje takvih oblika nepravde od Srbije ubuduće"

TIRANA O ODLUCI SUDA U KOLMARU: KOSOVO JE DRŽAVA, TO JE NEPROMENLjIVA REALNOST


OSLOBAĐAJUĆU odluku francuskog suda za opozicionog lidera ABK Ramuša Haradinaja, koga je Srbija potraživala zbog ratnih zločina nad Srbima, pozdravilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Albanije i poručilo da je nepromenljiva realnost da je "Kosovo država", te da odnosi "dve bratstve države" stabilizuju region.


U saopštenju tog ministarstva, koje prenose albanski mediji, navodi se da je sud u Kolmaru na ovaj način potvrdio prethodnu dvostepenu odluku suda u Hagu, kojima je Haradinaj proglašen nevinim.


Navodi se i da je šef albanske diplomatije pozdravio odluku francuskog suda i preneo bratske pozdrave svim građanima Kosova.


"Pravda je zadovoljena... Ministarstvo spoljnih poslova smatra da odluku suda treba prihvatiti kao pobedu istine i pravde nad neosnovanim i politički motivisanim optužbama koje su imale za cilj diskreditaciju i destabilizaciju države Kosova, te izjednačavanje borbe naroda Kosova i OVK za slobodu i nad zločinima Miloševićevog režima", navodi se u saopštenju.


Ministarstvo je pozvalo Srbiju da se odrekne, kako se navodi, uticaja nad Kosovom.


"MIP smatra da je napredak regiona u evroatlantskim procesima temelj jačanja saradnje i dobrosusedske politike, kojoj je Albanije bila i ostaje u potpunosti posvećena. Kosova je država i to je nepromenjiva realnost, a bratski odnosi Albanije i Kosova stabilizuju region i orijentisani su ka našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti", navodi se u saopštenju.


RAMA: RAMUŠ SE OPET POJAVLjUJE KAO POBEDNIK U PRIŠTINI


ALBANSKI premijer Edi Rama poželeo je dobrodošlicu lideru ABK Ramušu Haradinaju iz francuskog grada Kolmara, nakon što je on odlukom suda oslobođen za zločine nad Srbima.


"Ramuš se ponovo pojavljuje kao naš pobednik u Prištini. Ponosan sam na Oslobodilačku vojsku Kosova. Bolje ikad nego nikad", naveo je Rama na svom Fejsbuk profilu.