BREGZIT će dovesti do redefinisanja odnosa unutar Evropske unije, ali to za Srbiju ne menja mnogo. Ovako odluku većine građana Velike Britanije da napuste EU komentariše ministarka za evropske integracije u tehničkoj vladi Jadranka Joksimović, ukazujući da se ona neće bitnije odraziti na naš put u EU.

Kako je Joksimovićeva naglasila, u subotu na obeležavanju 15. godišnjice Nemačko-srpske razvojne saradnje u Beogradu, odluka Britanaca neće bitno promeniti dinamiku otvaranja poglavlja u pregovorima naše zemlje sa Briselom.

- Ne verujem da će to bitno promeniti dinamiku naših pregovora. Ako poglavlja ne otvorimo do kraja juna, za nekoliko dana, dok Holandija predsedava EU, verujem da će to biti u julu - izjavila je Joksimovićeva. - Samo kroz evropske integracije i reforme možemo doprineti jačanju vladavine prava, stabilnosti ekonomije, više investicija i više radnih mesta. Građani Velike Britanije su se opredelili za izlazak, to, na neki način jeste iznenađenje koje će dovesti do redefinisanja odnosa unutar EU. Ali za Srbiju to ne menja mnogo na stvari.

Joksimovićeva je naglasila je da Srbija očekuje da će Nemačka, kao partner Srbije u Uniji, to podržati, a kako je istakao Aksel Ditman, ambasadora Nemačke u Srbiji, cilj podrške Berlina našoj zemlji jeste približavanje EU.

- Radimo na osnaživanju produktivnosti privrede i poboljšanju životnog standarda građana kako bi Srbija bila spremna za ulazak u Uniju - rekao je ambasador Ditman. - Nemačka će i dalje nastojati da da svoj doprinos tome i podrška Vladi Srbije biće nastavljena.

VELIKI UDARAC AMBASADOR Ditman izjavio je da je odluka Velike Britanije da izađe iz Evropske unije veliki udarac za EU. - Veoma žalimo zbog odluke Velike Britanije da napusti EU, to je veliki udarac. Sada ćemo zajedno sa našim partnerima u EU izanalizirati tu odluku - objasnio je Ditman. - Uveren sam da će EU ostati snažna i da ćemo samo zajedno moći da rešimo ove izazove.

Evrointegracije su, kako je rekla ministarka Joksimović, postavljene kao instrument za naš napredak i naš razvoj, pa Srbija zato očekuje da se i EU konsoliduje u svojim vrednostima, kako bi se taj proces, u najboljem interesu građana Srbije, nastavio.

- Evroskeptici širom Evrope se sada raduju, smatrajući da se od ovog udarca Evropa neće oporaviti. Evropa će se vratiti vrednostima na kojim je i zasnovana - rekla je Joskimovićeva.

Prema njenim rečima, nasuprot stereotipima o briselskoj administraciji, najvažniji su ekonomija i napredak, jer su sve te zemlje članstvom od srednje razvijenih postale visoko razvijene i politički snažne.

Prema rečima Aksela Ditmana, ambasadora Nemačke u Srbiji, cilj njihove podrške našoj zemlji jeste približavanje EU.

- Radimo na osnaživanju produktivnosti privrede i poboljšanju životnog standarda građana kako bi Srbija bila spremna za ulazak u Uniju - rekao je ambasador Ditman. - Nemačka će i dalje nastojati da da svoj doprinos tome i podrška Vladi Srbije biće nastavljena.