ZACRTANI cilj da Srbija uđe u EU do 2020. je ostvariv, pogotovo ako se nastavi putem kojim je zemlja krenula pod Aleksandrom Vučićem. Evropi je potrebna Srbija i Srbiji je potrebna Evropa.

Ovo je u četvrtak poručio bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je kao gost premijera Vučića boravio u Beogradu i prisustvovao radnom ručku s domaćim i stranim privrednicima i mladim preduzetnicima.

Srpski premijer je ocenio da je za dalji napredak Srbije izuzetno važan nastavak reformi i zatražio od Šredera da "svojim ugledom i autoritetom" pomogne našoj zemlji u privlačenju investitora iz Nemačke i celog sveta.

- Naša zemlja je bila teško bolesna i sproveli smo teške reforme. Jer, ne može se rak lečiti sirupom za kašalj. Ukoliko za to bude mogućnosti u narednom periodu, mi ćemo takvim putem, jedinim putem uspeha, da nastavimo. Ako ne, umećemo da čestitamo onima koji budu zagovarali neki drugi program - poručio je Vučić, i dodao da Srbija može da bude primer mnogim zemljama i u EU, jer je za ovu godinu predviđen privredni rast od dva odsto.

Šreder je izrazio nadu da će proevropski kurs koji je započeo Vučić biti nastavljen, pošto je to važno za stabilnost na Balkanu i u EU:

- Moj utisak je da se zemlja nalazi na dobrom putu, da ima podršku mnogobrojnih država iz Evrope, kao i od nemačke kancelarke Merkel.


UKINUTI SANKCIJE RUSIJI

ŠREDER se založio za ukidanje sankcija Rusiji, tvrdeći da one štete Evropi:

- Važno je za Evropu da ima partnerski odnos sa Rusijom, da ga ponovo izgradi. Posebno Srbija, kao buduća članica EU, može biti most između Evrope i Rusije - poručio je Šreder, uz napomenu da ne postoji globalni politički problem koji može da se reši bez Rusije.