PRIJEM Kosova i Metohije u Unesko apsolutno je neprihvatljiv za Srbiju po više osnova, a pre svega zbog toga što je srpska baština neotuđivi deo bića srpskog naroda, deo njegove istorije i njegova duhovna vertikala.

Ovo je u četvrtak u Ljubljani poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je zamolio svog slovenačkog kolegu da ta država ne podlegne pritiscima i pomogne Beogradu po tom pitanju "uprkos različitim stavovima dveju država o pitanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti".

Na konferenciji za novinare, posle razgovora sa Pahorom, Nikolić je rekao i da je zahtev Prištine za prijem u Unesko pravno neutemeljen i da bi se negativno odrazio na ishod ekspertskih razgovora o zaštiti imovine SPC i spomenika srpske kulture na KiM u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- Nasilnim prisvajanjem srpskog nasleđa, Albanci sa KiM pokušavaju da falsifikuju istoriju i indirektno podmetnu celom svetu nekakvu kosovsku naciju kao opšteprihvaćenu činjenicu. Rekao sam predsedniku da je paradoksalno to da Albanci govore da su njihovi manastiri, a te manastire čuvaju Kfor i kosovska policija upravo od njih - rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao i da naša država visoko ceni podršku Slovenije u procesu evrointegracija Srbije, posebno u procesu otvaranja prvih poglavlja bez dodatnih uslovljavanja.

Nikolić je rekao da je su on i Pahor zajednički konstovali da su politički odnosi Srbije i Slovenije dostigli visok nivo i da u regionalnim okvirima predstavljaju primer odlične bilateralne saradnje.

Predsednik Srbije je izjavio da se region suočava sa katastrofalnom migrantskom krizom koja jednako pogađa sve zemlje, a da je naša država odgovorno pristupila tom problemu.

RAZMENA SVE VEĆA

- Spoljnotrgivinska razmena, do jula ove godine, dostigla je 497,8 miliona evra i treba da uložimo dodatni napor da se ona značajno uveća - rekao je Nikolić. - Srbija pozdravlja slovenačku inicijativu da se potpiše pismo o namerama o izgradnji Alpsko-zapadnobalkanskog železničkog teretnog koridora, koji povezuje Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Bugarsku i Tursku. Veoma je važna realizacija rekonstrukcije Koridora 10.