PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić u petak, 11. septembra, putuje u zvaničnu posetu Svetoj stolici, tokom koje će imati razgovore u četiri oka sa papom Franjom i njegovim najbližim saradnicima.

Prema našim informacijama, šef srpske države će poglavaru Rimokatoličke crkve preneti zahvalnost za stav Vatikana koji ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i Metohije, i zatražiti pomoć za sprečavanje pokušaja Prištine da postane član Unesko. Uticaj koji Vatikan ima u katoličkim zemljama veoma je značajan u borbi Srbije da očuva svoju kulturnu i versku baštinu na Kosovu.

Među temama razgovora naći će se kanonizacija hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Vatikan je predložio da se o ovom pitanju osnuje mešovita komisija, u koju bi bili uključeni i predstavnici SPC, a koja bi trebalo da počne da radi krajem septembra. Očekuje se i da Nikolić ponovi poziv papi da poseti Srbiju.

Tokom prve zvanične posete Svetoj stolici, Nikolić će odlikovati papinog najbližeg saradnika Pjetra Parolina, koji obavlja funkciju državnog sekretara, Ordenom Republike Srbije na lenti, zbog zasluga na unapređenju bilateralnih odnosa, a posebno zato što Vatikan ne priznaje nezavisno Kosovo. Papa Franja ne može da bude lično odlikovan, zbog zaveta skromnosti.

Nakon posete Vatikanu, predsednik Nikolić bi trebalo da se susretne i sa prvim čovekom Italije Serđom Matarelom.

BEZ "FALKONA"

NIKOLIĆ je trebalo da se sretne sa papom 17. aprila, ali je ta poseta otkazana zbog kvara na vladinom "falkonu", koji se posle prave drame u vazduhu, posle sat leta, vratio u Beograd. Ovoga puta, kako saznajemo, srpska delegacija putuje u Rim redovnom linijom "Er Srbije".