BRISEL - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

NA ministarskom sastanku država članica EU u septembru biće doneta formalna odluka o nastavku pregovora sa Srbijom, a konkretna poglavlja trebalo bi da se otvore u oktobru.

Ovo je, kako "Novosti" nezvanično saznaju, načelan dogovor koji je danas postignut među učesnicima konferencije "Prijatelji Srbije", održane u Briselu. Na tom skupu, uz predstavnike 28 država članica EU, bili su i premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić, a posle sastanka procurilo je da se ni Nemačka ne protivi ovom scenariju.

Koliko je ovaj scenario izvodljiv znaće se verovatno već danas, pošto Vučić putuje u Berlin gde će razgovarati sa šefom Odbora za poslove EU u Bundestagu Ganterom Krihbaumom, a imaće i nekoliko važnih neformalnih sastanaka.

- Nadam se da će Srbija pre kraja godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU. To mogu biti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, 32 koje se tiče finansijske kontrole i 35, specifično samo za Srbiju. Očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade da to bude i ranije - poručio je Vučić po završetku konferencije.

Na pitanje da li Beograd ima podršku Berlina za otvaranje poglavlja, Vučić je rekao da je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer, koji je prisustvovao skupu, "bio veoma otvoren i jasan i da je stavio do znanja čime je sve ta zemlja zadovoljna".

MAKEDONIJA Premijer Vučić poručio je da se Beograd neće mešati u unutrašnje poslove Makedonije, ali da će uložiti napore da se sačuva politička i privredna stabilnost regiona. - Prvi put se pomalo plašim i osećam da nešto nije u redu na zapadnom Balkanu, zbog čega ćemo uložiti više napora da se sačuva stabilnost. Ne trebaju nam neredi, nemiri i pobune, ne treba nam iskra da se zapali u Bosni, na primer, ili u nekom drugom delu regiona - rekao je Vučić.

- Srbija je veoma cenjena u EU i nedvosmisleno postoji podrška svih zemalja Unije ekonomskim reformama i stabilizaciji javnih finansija. Pred nama je nastavak razgovora po određenim pitanjima u dijalogu sa Prištinom. Nastavićemo da radimo na tome, štiteći svoje nacionalne i državne interese.

Odgovarajući na novinarska pitanja, povodom odnosa Beograda i Moskve, Vučić je rekao da je bilo i izvesnih komentara oko usklađivanja s evropskom politikom, da se o tome otvoreno razgovaralo i dodao:

- Znamo naš strateški cilj, ali istovremeno želimo da održimo tradicionalno dobre veze s Rusijom i mislim da veliki broj zemalja članica razume položaj Srbije.

Domaćin skupa, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, koji je konferenciju organizovao sa italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem, odao je priznanje Srbiji za ulogu koju ima u stabilnosti regiona:

- Ono što je viđeno u Makedoniji pokazuje da nedostatak evropske perspektive ne pomaže regionu zapadnog Balkana. Krajnje vreme je da se otvori prvo poglavlje sa Srbijom.

Atmosferu na sastanku kao veoma pozitivnu ocenio je i Đentiloni:

- Postoji konsenzus da treba brzo otvoriti pregovaračka poglavlja. To je dobra vest i za region, i za nas - zaključio je italijanski šef diplomatije.


VUČIĆ PUSIĆEVOJ: NE DRŽITE NAM LEKCIJE O ANTIFAŠIZMU!

Prijatnu atmosferu tokom radnog doručka, na kojem su se okupili šefovi diplomatija EU, zatalasala je Vesna Pusić. Kako prenose naši izvori, hrvatska ministarka spoljnih poslova je, ničim izazvana, počela da govori o "oživljavanju aveti prošlosti", očigledno aludirajući na nedavnu rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Premijer Vučić nije oćutao.

- Niko nema pravo da nam drži lekcije na tu temu, jer su Srbi posle Rusa, Jevreja i Poljaka podneli najteže žrtve u Drugom svetskom ratu, za razliku od najvećeg broja zemalja u našem regionu. Srbija je nosilac antifašističke borbe u tom delu Evrope i svako pominjanje fašizma u vezi sa njom predstavlja najgrublju uvredu za moju zemlju. Uzdržao bih se iz pristojnosti od svakog daljeg komentara i opširnijeg odgovora - odbrusio je Vučić Pusićevoj.

12:46 - OTVARANjE POGLAVLjA PRE KRAJA 2015.

Vučić je izjavio da je uveren da će Srbija do kraja godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU.

"Nadam se i očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade i za ranije dobijanje prvih otvorenih poglavlja. To mogu biti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, 32 koje se tiče finansijske kontrole i 35, specifično samo za Srbiju", rekao je Vučić za RTS posle sastanka "Prijatelji Srbije" u Briselu.

Vučić je rekao da je Srbija veoma cenjena u Evropskoj uniji, da nedvosmisleno postoji podrška svih zemalja EU ekonomskim reformama i stabilizaciji javnih finansija, a da je pred zemljom da nastavi razgovore po određenim pitanjima o dijalogu sa Prištinom.

"Od Srbije se očekuje da nastavi da bude sidro ili stub bezbednosti u regionu i mi ćemo takvu politiku nastaviti da vodimo, bez obzira na političku cenu jer time kupujemo budućnost za našu decu i zemlju", rekao je premijer.

Na pitanje da li Srbija ima podršku Nemačke, s obzirom da je ministar spoljnih poslova Italije rekao da postoji konsenzus oko otvaranja poglavlja, Vučić je rekao da je nemački ministar Štajnmajer bio veoma otvoren i jasan i da je stavio do znanja čime je sve ta zemlja zadovoljna.

Vučić je najavio da posle Brisela putuje u Berlin, gde će sutra ujutru razgovorati sa šefom Bundestaga, kao i da će imati nekoliko važnih neformalnih sastanaka.
On je istakao da je dijalog sa Prištinom glavna stvar za predstavnike brojnih evropskih zemlja i da će Srbija nastaviti da radi na tome, štiteći svoje nacionalne i državne interese.

Vučić je rekao da je na skupu, kojem je prisustvovalo 20 ministara spoljnih poslova članica EU i osam njihovih zamenika i državnih sekretara. podržana borba Srbije za političku stabilnost u regionu i ne uvek laki ni popularni napori da se ta stabilnost održi.


"Imali smo otvoren i konstruktivan razgovor o nastavku dijaloga s Prištinom i veoma pozitivne stavove imale su ne samo Nemačka i Francuska, već sve zemlje regiona - Grčka, Kipar, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, ali i po prvi put smo dobili otvorenu podršku od Letonije, od pribaltičkih zemalja", rekao je Vučić.

On je naveo da veliki broj prisutnih ministara govori o značaju ne događaja ne samo za Srbiju, već i za EU.

Vučić je rekao da je danas bilo lepo biti Srbin i građanin Srbije u Briselu.

"Od naših austrijskih, italijanskih, ali i od svih ih ostalih prijatelja čuli smo iskrenu podršku za Srbiju, pomalo smo se osećali kao deo EU i mislim da su nas na takav način svi naši evropski partneri tako i prihvatali", zaključio je on.12:53 - VUČIĆ ZABRINUT ZA MAKEDONIJU

Vučić je izjavio da Srbija neće da se meša u unutrašnje stvari Makedonije, ali je ukazao da regionu nikako nisu potrebni nemir i nestabilnost.

"Osećam i vidim da nešto nije u redu na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić novinarima i dodao da se po prvi put pribojava za stabilnost regiona.

"Ne trebaju nam nemiri niti nekakva iskra koja bi mogla da zapali vatru, na primer u Bosni ili negde drugde", kazao je premijer.

On je izrazio nadu da će makedonski narod prevladati teškoće koje su ga snašle i izaći iz krize.

"Nećemo prisustvovati nikakvim demonstracijama niti se mešati u unutrašnje stvari nijednog našeg suseda", rekao je Vučić.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc takođe je izrazio zabrinutost zbog krize u Makedoniji.

"Vidimo da nedostatak evropske perspektive nije dobar za stabilnost Makedonije kao ni za region", rekao je Kurc i istovremeno zahvalio Srbiji zbog konstruktivne uloge koju igra u regionu.


13:49 - KURC: KONSTRUKTIVAN SASTANAK

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc je ocenio je da je ovaj susret ministara i predstavnika svih zemalja EU bio veoma konstruktivan i da je pokazao jednoglasnu podršku svih predstavnika zemalja EU na današnjem sastanku, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ministar inostranih poslova Italije Paolo Đentiloni, koji je uz austrijskog kolegu bio domaćin današnjeg skupa, kazao je da svi uvažavaju konsturkvinu ulogu Srbije u naporima za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i nedogmatski i pragmatični pristup Beograda rešavanju problema.
On je dodao da postoji opšti konsenzus za što ranije otvaranje poglavlja.

"Današnji sastanak i prve rekacije su dobra vest za Srbiju, ali i za Italiju i Austriju, kao organizatore ove konferencije", zaključio je Đentiloni.

13:52 - SAGLASNOST OKO POGLAVLjA

Ministri spoljnih poslova Austrije i Italije Sebastijan Kurc i Paolo Đentiloni ocenili su danas da postoji saglasnost o potrebi da se otvore pregovaračke poglavlja o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Kurc je u Briselu, na konferenciji za novinare posle skupa Prijatelji Srbije, rekao da treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU.

Želimo da Srbija bude u EU, izjavio je Kurc i dodao da Beograd na tom dobrom putu ima podršku.

Đentiloni je rekao da postoji opšti konsezus o otvaranju poglavlja na brz, pragmatičan i nedogmatski način.


To je dobra vest za ceo region, ocenio je Đentiloni.

14:08 - PUSIĆ: PODRŠKA ŠTO SKORIJEM OTVARANjU PREGOVORA

BRISEL - Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjabila je danas u Briselu da Hrvatska podržava što skorije otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, ali da je zbog stabilnost u region važno da se napravi jasna distanca od veličanja nacističkih kolaboracionista, u koje je svrstala vođu četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

“Hrvatska je od početka podržavala put Srbije u EU, uključujući i članstvo u završnici procesa”, rekla je Pusić novinarima nakon skupa “Prijatelji Srbije" na kome su se okupili ministari spoljnih poslova zemalja članica EU”.

Pusić je kazala da Hrvatska, kao i većina ostalih u EU, želi što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, s tim što je za to potrebno dosledno sprovođenje Briselskog sporazuma.

Ona je, međutim, ukazala da je rehabilitacija Mihailovića poslala vrlo lošu poruku u region i da se o tome razgovaraloi na jutrošnjem ministarskom sastanku.

“To kvari i situaciju u Srbiji", rekla je ministarka i dodala da je dobro što su se čelni ljudi Srbije, premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, jasno ogradili od nedavne sudske presude u korist Mihailovića.

“Bitno je za odnose u regiji da se napravi što jasnija distance od ovakvih pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista kakav je bio Draža Mihailović”, istakla je Pusić, podsećajući da je antifažam jedno od temeljnih vrednosti EU.