PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas u Jerevanu sa prvim čovekom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, posle ceremonije obeležavanja stogodišnjice genocida Turske nad Jermenima - saznaju nezvanično "Novosti".

Kako prenose naši izvori, Nikolić i Putin će razgovarati o daljem unapređivanju saradnje dveju država, a posebna tema biće dolazak predsednika Srbije u Moskvu na vojnu paradu povodom 70 godina pobede nad fašizmom. Govoriće se i o energetici i plasmanu naših poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište

Put Rusije će i premijer Aleksandar Vučić, kome je ambasador Aleksandar Čepurin juče uručio poziv Dmitrija Medvedeva da poseti Moskvu. Prema našim informacijama, Vučić će se sresti i sa Putinom, a planirano je da poseta bude upriličena do početka jula.

Inače, današnjoj ceremoniji u glavnom gradu Jermenije prisustvovaće i prvi čovek Francuske Fransoa Oland, a nije isključeno da se na marginama ovog skupa Nikolić sastane i sa njim.

Srbija, zvanično, masakr nad Jermenima nije proglasila genocidom i takav stav verovatno neće uskoro biti promenjen. Rezoluciju o genocidu skupštini su predložili poslanici Nove stranke, ali nisu za nju pribavili podršku. Pre pet godina slična rezolucija Srpske radikalne stranke takođe nije prošla u parlamentu. Radikali su tada optužili vlast da ne želi da se zamera Turskoj. Termin "genocid" ne koristi ni SAD koja Tursku doživljava kao jednog od ključnih vojnih saveznika.

S druge strane, Rusija i Francuska, kao i još neke evropske zemlje poput Italije, Švedske, Švajcarske, Belgije i Grčke zvanično su osudile genocid nad Jermenima. Vlada Turske priznaje masakr, ali se protivi upotrebi termina "genocid" i tvrdi da je broj žrtava na kojem insistira Jermenija preuveličan.


DAČIĆ I PRINC ČARLS NA GALIPOLjU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas će prisustvovati obeležavanju stogodišnjice Galipoljske bitke u Turskoj. Na ceremoniji će, pored predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i predstavnika evropskih zemalja, biti i britanski princ Čarls.