BIVŠI državni funkcioneri, nakon napuštanja fotelje, lakše nalaze posao od običnih građana, a često im se i lična primanja višestruko povećaju.

Nekadašnji predsednih Boris Tadić javno se pohvalio da sada zarađuje neuporedivo više nego kada je bio na čelu države.

- Tadić je pre svega angažovan kao predsednik SDS, a osim toga član je savetodavnih odbora "Telenora" na globalnom nivou i Unikredit banke. Takođe, angažovan je i u većem broju međunarodnih misija - kaže za "Novosti" Konstantin Samofalov, portparol SDS.

Bivši premijer Mirko Cvetković danas je konsultant Svetske banke i zarađuje znatno više nego kao premijer, kada je imao platu 132.000 dinara.

- Bavim se razvojem privatnog sektora u okviru odeljenja zaduženog za istočnu Evropu. Taj angažman trenutno nema dodirnih tačaka sa Srbijom - kaže Cvetković za "Novosti".

KOŠTUNICI PENZIJA Vojislav Koštunica je nakon odlaska sa premijerskog položaja primao platu u stranci, jer je bio lider DSS, i ona je bila niža od državničke. Posle napuštanja DSS, Koštunica je i zvanično penzioner.

Bivši ministar Božidar Đelić je izvršni direktor jedne od najpoznatijih investicionih banaka Lazard. Zarađuje neuporedivo više nego kada je bio u Nemaninoj 11.

Nekadašnji lider DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, vlasnik je 25 odsto akcija preduzeća "Multikom grup" čija je ukupna vrednost 56 miliona dinara. Oduvek je zarađivao više u privatnom biznisu.

Mlađan Dinkić se, posle izbornog kraha njegovog URS, povukao iz politike. Trenutno radi kao član borda direktora Zberbanke, a angažovan je i u konsultantskoj firmi "MD solušns". Zarađuje nekoliko puta više nego kao državni funkcioner.

Posle izlaska iz parlamenta, lider LDP Čedomir Jovanović nastavio je da zarađuje u privatnom biznisu, kao vlasnik kompanije za konsalting i menadžment poslove SHSF.