NIJE uobičajena praksa da sudije u međunarodnim sudovima glasaju protiv interesa svoje države. Ipak, Milenko Kreća, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, nije u utorak u Hagu podržao srpsku tužbu protiv Hrvatske, za genocid.

U izdvojenom mišljenju na 73 strane, sudija Kreća je objasnio da "strašni zločini koji su počinjeni sa obe strane u tragičnom građanskom ratu u Hrvatskoj, po Konvenciji o genocidu ne mogu biti okarakterisani kao genocid".

- Oni spadaju u delokrug ratnih ili zločina protiv čovečnosti - objasnio je Kreća. - Operacija "Oluja" bi, prema Konvenciji, pre mogla biti etničko čišćenje nego genocid!

Na osnovu tog mišljenja, Kreća je glasao protiv srpske kontratužbe, što su kao kuriozitet izdvojili i brojni strani mediji. Hrvatski sudija Budislav Vukas, kako se i očekivalo, glasao je za tužbu Zagreba protiv Beograda.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, objašnjava da je svojstvo sudije da sudi pravedno svejedno ko je na optuženičkoj klupi, pa makar to bio i njegov otac, a u ovom slučaju je bila cela država:

- Nije mogao da se izjasni da je bilo genocida, jer su za njega potrebne radnje i namera. Radnji koje su krivična dela je bilo, ali namere nije. Razumem našeg sudiju. On je sada branio isti stav koji je zastupao u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije da etničko čišćenje nije genocid. Niko u Srbiji i Hrvatskoj nije osuđen za genocid. Ne bi bio pravi sudija ako bi glasao mimo prava.

Dr Darko Trifunović, stručnjak za terorizam i genocid, smatra da je odluka sudije Kreće - skandal nad skandalima:

- To je pre svega propust države Srbije koja je potpuno pogrešno vodila ovaj proces. Hrvatska je, da bi predupredila našu tužbu za genocid, prva tužila nas, a onda je Beograd odgovorio zakasnelom i mlakom kontratužbom koju odbacuje i naš sudija. I još slavimo "pobedu", a Hrvati su proterali 250.000 ljudi u nezapamćenom genocidu u Evropi. Kreća je trebalo da traži izuzeće, a ne da glasa ovako.

Tibor Varadi kaže, za "Novosti", da to što Kreća nije podržao kontratužbu Srbije, nije slučaj bez presedana:

- Najčešće sudije glasaju za zahteve svoje države, ali to nije uvek tako.


HRVATI KAO ARIJEVCI

SUDIJA Kreća istakao je u izdvojenom mišljenju da je predsednik Hrvatske u vreme rata Franjo Tuđman "svojim činjenjem ili nečinjenjem direktno podsticao na genocid".

Profesor Pravnog fakulteta posvetio je jedan deo obrazloženja ustaškoj ideologiji podsećajući na njihovo učenje o etničkom poreklu Hrvata i percepciji države. Kreća je podsetio da je bilo stavova da su "Hrvati arijevskog porekla, da su samostalna etnička grupa koja nije identična nekoj drugoj niti je deo bilo koje druge nacije".