DONACIJA Pekinga od četiri i po miliona evra za našu zemlju, podrška izgradnji brze pruge Budimpešta - Beograd - Skoplje - Atina i obnova Termoelektrane „Kostolac“ - tri su najbitnija ekonomska rezultata Samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i posete kineskog premijera Srbiji.

Politički, dva predsednika vlada, Li Kećijang i Aleksandar Vučić poručili su da Kina i Srbija nemaju nijedno nerešeno pitanje, a da odnose baziraju na ravnopravnosti i međusobnom poštovanju suverenosti i teritorijalnog integriteta.

Predstavnici dveju vlada potpisali su i 13 sporazuma, koji su samo početak brojnih projekata na kojima će dve zemlje ubuduće raditi u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede... Kineske kompanije pokazale su interesovanje za privatizaciju čak 18 srpskih firmi.

Vučić i Kećijang su juče, drugog dana posete, zvaničnim bilateralnim susretom u Palati „Srbija“, otvorili novu ekonomsku stranicu saradnje dveju zemalja.

Srpski premijer ugostio je Kećijanga uz najveće državne počasti, himnu i Gardu Vojske Srbije i u prisustvu celog ministarskog kabineta, a zatim je usledio sastanak premijera i delegacija dveju zemalja.

Premijer Vučić poručio je da je Srbija počastvovana time što je imala priliku da u ovako turbulentna vremena ugosti jednog od najmoćnijih i najuticajnijih svetskih državnika:

- Srbija podržava politiku jedne Kine. Ovde su svi naši ministri i time smo želeli da vam pokažemo koliko vas poštujemo. U Srbiji imate iskrenog prijatelja. Imamo dobre političke odnose sa Pekingom, koje ćemo još da unapređujemo. Kina i Srbija, ma kako bile različite, teže da vode nezavisnu politiku, politiku mira, da ne ugrožavaju bilo čiji teritorijalni integritet. Posebno se zahvaljujemo Kini zato što nas tretira kao samostalnu, slobodnu i nezavisnu zemlju, kako bismo voleli da nas tretiraju i ostali.

„DOVIĐENjA“ Premijer Vučić je na početku konferencije za medije na kineskom poželeo „dobar dan“ prisutnima. Kećijang je nekoliko puta rekao „dobar dan“, „hvala“ i na kraju „doviđenja“ na srpskom: - Premijer Vučić me je naučio nekoliko srpskih reči, pa ako sam pogrešio, on je za to „zaslužan“.

Srpski premijer je objasnio da kineska donacija od 35 miliona juana (4,5 miliona evra) može biti iskorišćena za vraćanje kamata, da smo dobili, posle beogradskih susreta, još povoljniji ugovor za kredit za TE Kostolac - grejs period nam je povećan sa pet na sedam godina, a kamata smanjena sa tri na 2,5 odsto.

- Do 20. januara izaći ćemo pred kinesku stranu sa zajedničkim stavom Mađarske, Makedonije, Grčke i Srbije oko načina finansiranja pruge Budimpešta - Beograd, pa zatim do Skoplja i dalje do Atine i Pireja.

Dvojica državnika pretresla su sva važna pitanja, od razmene najsavremenijih tehnologija u sferi telekomunikacija, energetike, ali i izvoza jagnjećeg mesa u Kinu.

Kećijang je potvrdio da se saradnja dveju država zasniva na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju:

- Prijateljstvo između Srbije i Kine je sve čvršće. Politički se međusobno podržavamo oko ključnih pitanja i očekujemo velike rezultate u projektima. Konkretizovali smo dogovor oko pruge Beograd - Budimpešta, čijom će izgradnjom vozovi umesto 40 km na sat ići do 200 na sat. Srbija se nalazi na važnom položaju na ovoj ekspres liniji od koje će korist imati veliki broj zemalja. Pruga će ne samo produbiti naše odnose, već i unaprediti i proširiti kinesko-evropske odnose. Plan je da se deo pruge od Budimpešte do Beograda izgradi za dve godine.

Kineski premijer naglasio je da Peking podržava evropske integracije Srbije i da će Pupinov most, koji će sutra pustiti u rad - postati novi simbol saradnje Srbije i Kine.

Vučić je i drugog dana samita imao odvojene susrete sa premijerima Mađarske, Albanije i Makedonije, Viktorom Orbanom, Edijem Ramom i Nikolom Gruevskim.

Šef srpske vlade je Orbana informisao o reformama koje se sprovode u našoj zemlji i ekonomskoj situaciji u regionu. Orban je čestitao Vučiću na hrabrosti za sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i istakao da je to velika šansa za Srbiju da se vrati na pravi put, put uspešnih zemalja. Dvojica premijera razgovarala su i o saradnji u oblasti poljoprivrede, većem učešću mađarskih kompanija na srpskom tržištu.

Srpski premijer je i sa Gruevskim razmotrio mogućnost niza zajedničkih infrastrukturnih projekata.

Vučić je i sinoć organizovao svečani prijem za goste iz Kine u Domu Garde na Topčideru.


VALTER, NOVAK I LOZOVAČA

Kineski novinari upitali su premijera Vučića na koji način će se Srbija ubuduće predstavljati u Kini, u kojoj je već poznata po Valteru i Novaku Đokoviću:

- Zadovoljni smo što su naši kineski prijatelj baš u Bati Živojinoviću i Novaku Đokoviću pronašli zvezde u koje će da gledaju - uzvratio je premijer. Mislim da Đoković jedino u Kini nikad nije izgubio. To podneblje, kineski tereni najviše mu prijaju, nadam se da će tako biti i sa Srbijom.

Kećijang je dodao da je pored Valtera i Novaka, u Kini poznata i rakija loza:

- Ona, što duže stoji to je bolja, a nadam se da će takvi biti i naši odnosi.

HRVATSKA PROPUSTILA ŠANSU ZBOG ŠEŠELjA

Dolazak kineskog premijera u Beograd nagoveštava ozbiljne namere Pekinga da ojača veze sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, a Srbija, za razliku od Hrvatske, već ima nekoliko projekata s kineskom stranom. Ona je iskoristila priliku da se kao domaćin Samita predstavi svetu kao „kapija“ za kineski kapital na Balkan i u Evropu - piše hrvatski „Jutarnji list“.

- S tog zaista impresivnog skupa, koji je okupio čak 6.600 učesnika, u znak protesta zbog izjava Vojislava Šešelja, izostao je jedino premijer Zoran Milanović. Iako je poslao jasnu poruku Srbiji, propustio je priliku za razgovore s Li Kećijangom i drugim premijerima - navodi ovaj list.

KONOBARI

S obzirom na brojne goste koji su se juče sjatili u Palati „Srbija“, zaposleni u ovoj vladinoj zgradi dobili su i „pojačanje“ - pa je kompletna konobarska postava iz Skupštine Srbije prebačena na Novi Beograd kao ispomoć.

POTPISANI DOKUMENTI

SPORAZUM o privredno-tehni­čkoj saradnji

SPORAZUM o osnivanju kulturnih centara između Srbije i Kine

PROTOKOL o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu

UGOVOR o zajmu za drugu fazu paket projekta TE Kostolac B

SPORAZUM o saradnji Narodne banke Srbije i Kineske razvojne banke

MEMORANDUM o razumevanju između MUP Srbije i kompanije Huawei

MEMORANDUM o partnerskoj saradnji između Ministarstva trgovine i kineske korporacije ZTI

SPORAZUM o saradnji u izvođenju infrastrukturnih projekata između EKSIM banke i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

SPORAZUM o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja Srbije i Kine

MEMORANDUM o pripremi studije opravdanosti za izgradnju srpsko-kineskih industrijskih zona u Srbiji

MEMORANDUM o saradnji na projektu dela obilaznice oko Beograda, Bubanj potoka i Vinče

MEMORANDUM o planiranju finansijske saradnje između Srbije i Korporacije kineske razvojne banke

VUČIĆU ŠAH OD ŽADA Premijer Srbije je svom kineskom kolegi darivao sliku čuvenih majstora naive iz Kovačice, kao i hoklicu koju su, takođe, oni ukrasili. Ni Li Kećijang nije došao praznih ruku. Kako smo saznali, on je Vučiću poklonio šahovsku garnituru od žada. Nema sumnje da je dar originalan i simboličan, ako se zna da je prvi čovek srpske vlade veliki ljubitelj igre na 64 polja.

RAMA NIJE NI POMENUO DRON

Da je stranac sa drugog kraja sveta gledao jučerašnji sastanak Vučića i Edija Rame, poverovao bi da je reč o čelnicima dveju država koje decenijama žive u idili.

Kako prenose naši izvori, susret dvojice premijera protekao je u prijatnoj atmosferi, a u nameri da ostane dopadljiv posebno je prednjačio gost. Kao da pre neku nedelju nije usred Beograda govorio da treba da priznamo Kosovo, i kao da njegov brat nije iz lože Partizanovog stadiona navodio dron sa barjakom „velike Albanije“.

Umesto toga, Vučić i Rama razgovarali su o modernizaciji pruge Beograd - Bar i Skadar - Tirana. Albanski premijer poručio je da bi partnerstvo dveju država poslalo veoma važnu poruku o regionalnoj saradnji.

DAČIĆ PEVAO „O SOLE MIO“

Premijer Vučić je na kraju prvog dana Samita za učesnike priredio večeru u zgradi Generalštaba. Li Kećijang bio je oduševljen tradicionalnim srpskim specijalitetima koji su bili servirani u raskošnoj Velikoj ratnoj sali.

Visoke zvanice zabaljao je vojni orkestar „Stanislav Binički“, a svoju tačku imao je i šef diplomatije Ivica Dačić. Nije pevao čuvenu „Miljacku“, već je za tu priliku promenio repertoar i izveo čuvenu ariju „O sole mio“.