ISPLATA dnevnica građanima koji su dežurali pored biračkih kutija na izborima nije završena iako je od glasanja prošlo skoro mesec dana.

Ovoga puta je promenjeno pravilo o načinu isplate novca, pa kontrolori pare mogu da podignu u opštinama, a ne u strankama, što je bila praksa do ovih izbora.

Deo lokalnih samouprava se nije snašao, pa su pred šalterima pojedinih opština velike gužve. Beograđani su, uglavnom, dobili novac, a najveći zastoj je u južnom delu Srbije. Leskovčani su svoju zaradu čekali satima.

Predsednik RIK Dejan Đurđević kaže za „Novosti“ da je pre sedam dana prebačen novac za dnevnice:

- Sada je sve na opštinama. Pravilo smo promenili, jer su ranije stranke uzimale deo novca od dnevnica. Građani su se žalili, pa smo hteli da sprečimo to reketiranje.

Ovaj „harač“ obično je iznosio 500 dinara i slivao se u stranačke budžete, a ostatak dnevnice su dobijali građani.

Telefoni partija su se usijali, pa stranački službenici moraju da obaveštavaju građane da ih dnevnice čekaju u opštinama.

Član izbornog štaba DS Aleksandar Grmuša kaže za „Novosti“ da su neke opštine bile revnosnije, a neke se nisu snašle:

- Deo opština je odlučio da se ogluši o pravilo RIK, pa je novac prebacio strankama da podele dnevnice. Ne znam koje su u pitanju, ali je zbog toga došlo do zastoja.

Đurđević, pak, poručuje da će svako ko je novac dao strankama biti kažnjen.

Partije koje su učestvovale na izborima pomažu svojim posmatračima da saznaju kada mogu da podignu novac. Na primer, NOPO na sajtu kači raspored kada koja oština počinje isplatu. Članovi izbornih komisija zaradili su za izbore po 1.500 dinara, a
predsednici i njihovi zamenici po 2.500.