PROGRAM nove Vlade Srbije predstaviće sutra Aleksandar Vučić predsedništvu svoje stranke. Od ponedeljka, lider SNS započinje i prve međustranačke konsultacije za formiranje ministarskog tima u Nemanjinoj 11 - saznaju „Novosti“.

Već tokom vikenda, prema našim informacijama, budući premijer će o programskom dokumentu koji je stavio na papir, razgovarati sa nestranačkim stručnjacima ali i ekspertima koji su partijski angažovani.

„Novosti“ ekskluzivno objavljuju najvažnije delove Vučićevog ekonomskog programa, u koji smo imali uvid, a koji će činiti i okosnicu njegovog premijerskog ekspozea.

Plan je podeljen u tri tačke: velike strukturne reforme u zemlji, finansijska konsolidacija državnog budžeta i podsticajne mere.

*Strukturne reforme

- Vlada Srbije predložiće usvajanje zakona o radu, stečaju, privatizaciji i državnim službenicima.

Predviđa se jača uloga Kancelarije za brze odgovore, temeljno restrukturiranje preduzeća, okončanje procesa privatizacije i postavljanje javnih preduzeća na drugačiji sistem poslovanja.

*Finansijska konsolidacija

- Planirane su drastične uštede na rashodnoj strani budžeta kroz ukidanje službenih automobila i dnevnica u državnoj administraciji.

Da bi se povećala prihodna strana, država će pojačati borbu protiv sive ekonomije, a doneće se i mere za jačanje privatnog sektora.

*Podsticajne mere za investitore i zapošljavanje

- Vlada će aktivno raditi na privlačenju stranih i angažovanju domaćih investitora. Glavni cilj je da sve te mere dovedu do smanjenja stope nezaposlenosti, kroz olakšice privatnicima za zapošljavanje novih radnika.

Prema našim informacijama, Vučić je i tokom pripreme programa za novu Vladu bio pod stalnim pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Te globalne finansijske organizacije, naime, traže od budućeg premijera da Vlada u narednom periodu smanji penzije za 25 odsto, a plate u javnom sektoru za 20 procenata. Takođe, prema njihovim „računicama“, u javnom sektoru bi trebalo da se otpusti 15 odsto zaposlenih.

Naši izvori prenose da im je tokom razgovora Vučić preneo da razume njihove zahteve ali da neće pristati da se u Srbiji zakoči život.

Preneo je sagovornicima da je nasledio katastrofalno stanje, i podsetio da su u 2008. i 2009. penzije povećane za 22 odsto. A prethodna vlast je za pet godina stvorila rupu u budžetu od sedam milijardi evra.

Priklešten spoljnim zahtevima, tmurnom slikom u budžetskoj kasi, ali i potrebom da se životni standard građanima postepeno popravlja, Vučić je i rešio da u središtu programa Vlade budu ekonomske reforme.

Prema ustanovljenom „redu vožnje“, Vučić će objaviti imena ministara do Vaskrsa, pošto se konstituiše parlament (17.aprila), a on zvanično dobije od predsednika države Tomislava Nikolića mandat za sastavljanje Vlade.

Tako bi trebalo da ekspoze iznese pred poslanike 24. aprila, a novi ministri bi položili zakletvu i Vlada bi stupila na dužnost dan ili dva dana kasnije.

U međuvremenu, lider naprednjaka sklapaće kadrovske kockice svog budućeg tima koji će u velikoj meri biti sastavljen od vanstranačkih stručnjaka. Zasada je jedino verovatno da će SVM biti u nekoj vrsti formalne koalicije sa naprednjacima.