POŠTO su naprednjaci na parlamentarnim izborima zabeležili ubedljivu pobedu, njihovi odbori u više opština širom Srbije podigli su glas da kadrovi SNS preuzmu kormila i na lokalnom nivou tamo gde ga sada ne drže. Ili da se, na primer, kao u Vršcu, izmeni sastav opštinskog rukovodstva tako što bi se iz njega eliminisao DS, kome su Vrščani 16. marta poverili jedva osam odsto glasova...

U Valjevu SNS je premašio 49 odsto, a kako ga nema u gradskoj vlasti, po mišljenju lokalnih naprednjaka, vladajuća gradska koalicija treba da se menja.

Debakl URS na nivou republike obnovio je zahteve SNS da gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović podnese ostavku, dok pirotski naprednjaci drže da im 57 odsto glasova, koliko je stranka osvojila na republičkim izborima u ovom gradu, daje za pravo da traže što skorije vanredne lokalne izbore, jer vlast čija je URS okosnica „nema legitimitet“.

Potpredsednik SNS Bratislav Gašić pretpostavlja da će sličnih zahteva njihovih članova biti još, ali istovremeno poručuje da treba nastaviti rad sa koalicionim partnerima:

- Ne želimo da pravimo haos u Srbiji i da se bavimo uskostranačkim ambicijama, naraslim zbog izbornog rezultata. Treba da se radi, a ne da se u prvi plan stavljaju lični animoziteti. Osim toga, postignut rezultat najviše je posledica rada Aleksandra Vučića, a biće vremena da proverimo svačiji učinak na lokalu.

Zahtevi koji stižu sa opštinskih nivoa, po mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka Zorana Stojiljkovića, nisu sporni, jer između njih i nacionalne vlasti postoji veza. Ali, kako on objašnjava za „Novosti“, traženje opštinskih izbora svaki put kada se na republičkom novou dobiju drugačiji rezultati, obesmislili bi izjašnjavanje birača na lokalu. Konkretan zahtev iz Vršca, za izbacivanje DS iz koalicije, prema njegovoj oceni, krajnje je „nategnut“ i „silovanje izborne volje“.

Inicijative lokalnih odbora SNS, kako tvrdi Gašić, nije orkestrirao stranački vrh, jer se on ne meša u domen rada opštinskih odbora, ali od njih svakako očekuje odgovornost za sopstvene odluke. Ipak, on napominje, za važne poteze odbori obično traže saglasnost Izvršnog odbora i Predsedništava stranke.


PRELET IZ DS U SNS

PREDSEDNIK SO Priboj Saša Vasilić (DS) prešao je u tabor naprednjaka, a svoju odluku obrazložio je činjenicom da u opštinskom odboru demokrata u Priboju već duže vreme vlada nesloga i nejedinstvo. U redovima SNS, kako je rekao, imaće veću mogućnost da profiliše svoja demokratska zalaganja.