NA vrata Republičke izborne komisije najviše stranaka zakucaće u „pet do 12“. Rok za podnošenje kandidatura ističe u petak u ponoć, a još najmanje pet partija i koalicija prikuplja potpise i priprema završnu dokumentaciju.

Za ulazak u izbornu trku potrebno je sakupiti najmanje 10.000 potpisa, što je za manje stranke veliki zalogaj. Uprkos tome, u petak će listu sigurno predati ministar privrede u ostavci Saša Radulović, koji predvodi pokret „Dosta je bilo“, „Lista nacionalnih zajednica“ koju čini pet manjinskih stranaka i vlaška stranka „Nijedan od ponuđenih odgovora“.

Neophodnu dokumentaciju još prikupljaju Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija i SNP „1389“. Ukoliko svi predaju papire, na izbornom listiću bi trebalo da se nađe 17 „ponuda“ za građane, odnosno jedna manje nego na izborima 2012.

Aleksandar Stevanović iz „Dosta je bilo“ kaže za „Novosti“ da su potpisi već sakupljeni:

- Trenutno proveravamo sva imena, da ne bude da se neko duplo potpisao.

Kako nam je rekao prvi čovek NOPO Nikola Tulimirović, u „kutijama“ je već spakovano 10.000 potpisa, ali se sad prikupljaju i rezervni, za slučaj da neki ne prođe kontrolu RIK:

- Listu ćemo predati nekoliko minuta pre isteka roka, kako bismo bili poslednji na glasačkom listiću.

NEMA KOMUNISTA Za razliku od prošlih izbora, građani ovoga puta neće moći da glasaju za Komunističku partiju i Pokret radnika i seljaka. Kakao sada stvari stoje, u izbornu trku neće ući ni Socijaldemokratski savez.

Dokumentaciju kompletira i „Lista nacionalnih zajednica“.

- Sakupili smo dovoljno potpisa, ali čekamo još neki materijal. Listu ćemo predati u petak - kaže poslanik Emir Elfić, koji predvodi pet manjinskih stranaka.

Kao i na prethodnim izborima, Riza Halimi muči muku sa potpisima. U Medveđi je loše prošao sa samo 200 „parafa“, ali spas očekuje u Bujanovcu i Preševu, gde se trenutno prikuplja podrška.

Miloš Paović, šef Izbornog štaba Crnogorske partije, izjavio je za "Novosti" da će ova stranka sutra da preda izbornu listu.

Neizvesno je hoće li Pokret „1389“ biti u trci.

- Sigurno ćemo izaći na beogradske izbore, ali su republički pod znakom pitanja. Potrudićemo se da i naša lista, koja bi se zvala „Patriotizam u parlament - 1389“ bude na biračkom listiću - kaže Miša Vacić.