BEOGRAD - Republikanska partija predala je danas Ministarstvu pravde i državne uprave zvaničan zahtev za registraciju, rekao je osnivač i predsednik te stranke narodni poslanik Vladimir Cvijan, koji je predstavio ciljeve, program i rukovodstvo stranke.
Cvijan je na konferenciji za novinare rekao da je Republikanska partija prva na političkoj sceni Srbije koja je izričito rekla da "ne podržava vlast jednog čoveka".

Prema njegovim rečima, oni se zalažu za vlast institucija, nadležnih tela i zakonom određenih organa.
Cvijan je istakao da će ta stranka izaći na beogradske izbore, a kao kandidata za gradonačelnika predstavio je glumca Vladimira Rajčića.

"Režirao je 'Srpske ožiljke', film kojim je svetu prikazao kako izgleda stradanje Srba. Živeo je i studirao u Beogradu, oženjen je, ima ćerku, govori sedam jezika. Ugledan je funkcioner Republikanske partije u Americi i lični prijatelj s njenim vrhom", objasnio je Cvijan.

Kao glavni adut u privlačenju birača, lider republikanaca je istakao ekonomski program stranke.
"Zalažemo se za oslobađanje privrede od nameta, za smanjenje poreza na plate i na dobit, naročito inestitora koji zaposle naše državljane. Zalažemo se da se smanje akcize na benzin, PDV i porez na imovinu", naveo je Cvijan.

On je poručio da je Srbiji potrebno da se kao alternativno sredstvo plaćanja uvede evro, "bankarska tajna", kao i ofšor zona.
Cvijan je kao jednog od osnivača partije i člana najužeg rukovodstva predstavio predsednika Reformističke stranke iz Niša Aleksandra Višnjića, zatim Nikolu Sandulovića koji je svojevremeno bio član obezbeđenja Zorana Đinđića, nekadašnju odbornicu SNS u Zrenjaninu Svetlanu Đajić, bivše članove SPO i JUL Dragana Šašića i Draganu Kuzmanović...