JUBILARNA dvadeseta runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu završena je fijaskom. Tom ishodu kumovao je tvrdoglav stav Hašima Tačija da osnovnom sudu u severnoj Mitrovici priključi tri opštine sa albanskom većinom i tako naruši etničku strukturu zaposlenih na štetu Srba.

Novi pat u višemesečnoj igri živaca u štabu EU nastao je tako što su Albanci pred premijera Ivicu Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića postavili neprihvatljiv zahtev: da se južna Mitrovica, Vučitrn i Srbica stave pod jurisdikciju osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici. To bi praktično značilo i pravosudno „sakaćenje“ buduće Zajednice srpskih opština, čije formiranje Albanci pokušavaju da spreče.

Osim toga, albanska strana tražila je i da sedište Osnovnog suda bude u južnom delu Kosovske Mitrovice, a da se njegove ispostave nalaze u severnoj zoni. Beograd je, međutim, izričito zahtevao da sud zaseda na severu.

Ovo obaranje ruku usijalo je atmosferu u kancelariji Ketrin Ešton, pa je u jednom trenutku izbio i žestok sukob između Vučića i Hajredina Kučija, zamenika premijera privremenih institucija u Prištini!

Našoj delegaciji teško je pao novi pokušaj Prištine da na silu prekroji Briselski sporazum i parališe dalji dijalog, jer su svesni da bi takav scenario mogao da oteža nastavak evrointegracija Srbije. Jer rezultati poslednje briselske runde biće ugrađeni u izveštaj Eštonove, koji će biti presudan za otvarnje pregovara EU i Beograda.

EKSPERTI “DEŽURAJU“ TOKOM VIKENDA EKSPERTSKE radne grupe Beograda i Prištine će tokom vikenda nastaviti da razgovaraju o pravosuđu i nije isključeno da se u „pet do dvanaest“, ipak, postigne dogovor. Dačić je rekao da se neće pre januara ponovo sastati sa Tačijem, ali da očekuje nastavak dijaloga u vezi sa naplatom carina i imovinskim pitanjima.

Da je dve strane delio neprobojan „zid“ za pergovaračim stolom potvrdio je premijer Dačić, koji se posle šest sati mukotrpnog nadmudrivanja pojavio pred novinarima:

- Nema ništa od dogovora, jer je Priština ostala pri neprihvatljivom zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine. To bi značilo da se četiri srpske opštine na severu utope u albanske na jugu, što nije u skladu sa Briselskim sporazumom. Postoje neke stvari koje nikako ne možemo da prihvatimo.

Bez obzira na novi hladan tuš koji je priredio Tači, predsednik srpske Vlade optimista je kada je reč o nastavku evrointegracija:

- Nadam se da će izveštaj Ketrin Ešton u ponedeljak biti pozitivan. Ako bude objektivan videće se da je Srbija učinila apsolutno sve da ispuni uslove za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora.

Tači je po izlasku iz kabineta Eštonove rekao:

- Nismo postigli dogovor.

Na početku napornog dana bio je konkretniji:

- Treba da se stvori jedinstven sistem carine, policije i pravosuđa na celom Kosovu, u saglasnosti s našim zakonima.

Kasnije se ispostavilo da je ovaj njegov spisak želja srušio dogovor.POTPISANA DVA SPORAZUMA


NA marginama 20. runde dijaloga u Briselu su potpisana dva sporazuma, jedan između privrednih komora Srbije, Kosova i EU, a drugi između Srbije i Evropske odbrambene agencije.

U EU ističu da je to jasan znak spremnosti poslovnog okruženja iz Srbije i Kosova da rade zajedno i da u potpunosti podržavaju proces normalizacije.