SAMO Srbi mogu da oteraju Srbiju iz Kosovske Mitrovice ako 17. novembra ne izađu na izbore i ako im se ponovi prošla nedelja.

To je u petak, u severnoj Mitrovici, na obeležavanju gradske slave Mitrovdan, poručio sunarodnicima Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za KiM.

On je Srbe pozvao da poslušaju pozive države, patrijarha srpskog i crkve, da budu uz Srbiju i da glasaju na ponovljenim lokalnim izborima:

- Nikada više ne sme da se ponovi slika nasilja. Niko u Mitrovici ne sme da udari Srbina, da pljune Srbina, da ga povredi. Nikada nemojte dozvoliti da se to ponovi.

Vulin je zamolio građane Mitrovice da hrabrost koju su imali na barikadama sada iskoriste još jednom:

- Gledali smo mnogo zla i nepravde, ali je ono dolazilo od tuđih ruku, od onih koji ne razumeju ni naš jezik, koji ne razumeju šta je slava, koji ne razumeju šta je Mitrovica. Prvi put smo prošle nedelje gledali naše sunarodnike kako svojim sunarodnicima nanose zlo i nepravdu. Ne dajte da se ispuni proročanstvo da će se ratovi na Balkanu završiti ratovima među Srbima, nemojte da dozvolite da se ponovi ona nedelja.

I episkop raško-prizrenski Teodosije obratio se na Trgu Šumadija:

- Sve ono što je lično, pa bio to i ponos, treba da stavimo u službu našeg naroda, naših svetinja i našeg održivog opstanka na Kosovu i Metohiji. Dužni smo da opstanemo u Mitrovici, na severu Kosova i južno od Mitrovice, jer samo tako, ako budemo opstali kao Srbi i budemo sačuvali sve ono što je vredno u rodu našem, biće nade za neka bolja vremena i ima nade da će Kosovo biti srpsko.

Kako je „Novostima“ potvrđeno u državnom vrhu Srbije, zvaničnici Beograda svakodnevno će, do 17. novembra i ponovljenih izbora na tri biračka mesta u Mitrovici, objašnjavati neophodnost glasanja.

Prema našim informacijama, političke snage koje se zalažu za bojkot izbora neće u narednim danima voditi terensku kampanju. Ali, nisu još odlučili da li će na dan izbora angažovati „posmatrače“ pred vratima birališta.

- U sredu bi trebalo da zaseda skupština AP KiM i tada ćemo izneti naš stav o proteklim lažnim izborima i daljim koracima - kaže Marko Jakšić (DSS).