BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi već danas trebalo početi pripreme za održavanje Parade ponosa iduće godine kako se ne bi dogodilo da neodržavanje jednog takvog događaja ugrozi evropski put Srbije.

Nikolić je istakao je da prema ustavu Republike Srbije svi građani, pa i pripadnici LGBT populacije imaju zagarantovano pravo na okupljanje i to je jedan od postulata za koji se Srbija zalagala u okviru borbe za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Svi građani su, bez obzira na seksualnu i drugu orijentaciju jednaki u pravima i država bi tome trebalo da se posveti na adekvatan način, dodao je on.

"S obzirom na to da je reč o delikatnom pitanju, koje bi pojedinci i pojedine grupe mogle da zloupotrebe, suprotno interesima Srbije i teške situacije u kojoj se naša zemlja nalazi, u organizaciju tog događaja trebalo je uključiti sve ključne činioce, od bezbednosnih agencija, medija, pa do nevladinih organizacija i međunarodnih institucija i na vreme pripremiti teren", istakao je predsednik u saopštenju.

Kako to nije učinjeno, sada imamo situaciju da jedan mnogo manje značajan događaj, može da ugrozi naš evropski put, u koji smo tokom prošle godine investirali ogromne napore ocenio je Nikolić.

"Srbija je zaslužila da bude deo evropske porodice i ravnopravan partner celog sveta, zato očekujem da pripreme za sledeću godinu počnu već danas", zaključio je predsednik Srbije.