SKLOPILE su se sve kadrovske kockice za rekonstrukciju Vlade Srbije. Posle skoro dva meseca teških političkih pregovora, unutarstranačkih previranja, zakulisnih igara i medijskih spekulacija, redizajnirani kabinet u subotu će formalno stupiti na dužnost.

Ostalo je još da premijer Ivica Dačić u petak u 15 časova podnese ekspoze u Narodnoj skupštini i da se otvori maratonska parlamentarna rasprava koja će biti krunisana subotnjim izborom novih članova kabineta i njihovim polaganjem svečane zakletve.

Lider socijalista otklonio u četvrtak je sve nedoumice. Predložio je profesora Tomislava Jovanovića za ministra prosvete, Aleksandra Antića, predsednika Skupštine Beograda, prekomandovao je na čelo resora saobraćaja, a za šefa Izvršnog odbora SPS Branka Ružića namenio je mesto ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

U dogovoru sa prvim potpredsednikom Vlade i liderom SNS Aleksandrom Vučićem, premijer je za novog ministra sporta kandidovao slavnog vaterpolistu Vanju Udovičića. U finišu kadrovskih kombinovanja, i Aleksandar Vulin je predložen za ministra bez portfelja, a njegovo zaduženje biće Kosovo i Metohija.

Pošto je u sredu uveče konačno potvrđeno i da će prvi čovek Beogradske filharmonije Ivan Tasovac zadužiti resor kulture i informisanja, sada je sve spremno za izbor svih novih ministara.

Sastav nove Vlade pogledajte OVDE

Jer, dok su stizale vesti o novim članovima Vlade, narodni poslanici izglasali su, tesnom većinom od 128 poslanika (glasalo i troje poslanika opozicionog SPO) izmene Zakona o ministarstvima koje predviđaju razdvajanje finansija i privrede i listu od 18 resora u Nemanjinoj 11. Poslanici vladajuće većine nisu prihvatili nijedan od 39 amandmana koje su podneli poslanici opozicionih stranaka.

Brzometno, svega sat vremena posle toga, predsednik Tomislav Nikolić, koji se inače nalazi u Kini, doneo je Ukaz o proglašenju tog propisa.

Tako će, zajedno sa tri ministra bez portfelja i Aleksandrom Vučićem koji kao prvi potpredsednik nema ministarstvo, Vlada imati 22 člana.

UDOVIČIĆ: IDEJE TEK SLEDE
ČIM je prostrujala vest da će Vanja Udovičić biti novi ministar omladine i sporta, on se pojavio i u zgradi parlamenta. Posle razgovora sa predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem, dosadašnji kapiten vaterpolo reprezentacije dao je i prvu izjavu kao kandidat za ministra: - Prihvatio sam kandidaturu posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Vučićem i predsednikom parlamenta Stefanovićem. Još je rano da iznosim u javnost konkretne ideje i predloge, jer prvo treba da se oformi celokupna vlada. Još sam samo kandidat.

Uvertira za sve ovo, bile su formalne ostavke na ministarske funkcije koje su u četvrtak ujutru u Vladi podneli Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić, Verica Kalanović, Milutin Mrkonjić, Goran Knežević, Alisa Marić, Bratislav Petković i Aleksandar Vučić, dok je Žarko Obradović svoju ostavku dostavio ranije. Posle toga, Skupština je konstatovala da im je zvanično prestala dužnost.

Konačnoj objavi imena ministara, prethodile su i teške konsultacije u redovima socijalista. Iz minuta u minut spekulisalo se o novim imenima, lansirane su nove „bombe“ i „probni baloni“.

Prema našim informacijama, Jovanovića je za portfelj obrazovanja predložio baš Žarko Obradović, ali se tome suprotstavilo nekoliko članova predsedništva socijalista.

Bilo je, na primer, predloga i da Milan Jovanović, profesor na FPN i autor programa SPS, preuzme taj resor, ali on zbog ličnih i profesionalnih razloga nije bio spreman za taj izazov. U igri je, navodno, bio i nekadašnji savetnik Slobodana Miloševića i potpredsednik vlade prof. dr Vladan Kutlešić.

Takođe, i u resoru sporta bilo je preokreta. Posle Nenada Borovčanina i Jasne Šekarić, u četvrtak je u prvi plan izbio Aleksandar Boričić, dugogodišnji prvi čovek Odbojkaškog saveza, ali je u konačnom veleobrtu „pobedio“ vaterpolista Udovičić.

DRAŠKOVIĆEVI UZ VLAST

U SKUPŠTINU u četvrtak nisu došli svi poslanici vlasti, ali su im se prilikom glasanja za izmene Zakona o ministarstvima, „našla“ tri parlamentarca SPO. Oni su time „spasili“ većinu, a najavili su i podršku samoj rekonstrukciji.

Potpredsednik SPO Žika Gojković tvrdi da su oni još ranije rekli da će podržavati sve dobre predloge vlade:

- Nekorektno je reći da aktuelna vlada nije napravila neke iskorake. Bez naše podrške, moguće je da bi došlo do blokade parlamenta i izgubilo bi se dragoceno vreme. To nismo želeli da dozvolimo.

MRKONJIĆ I DRAGOJEVIĆ U KLUPAMA

POŠTO su Antić i Ružić podneli ostavke u Skupštini zbog prelaska u Nemanjinu, oslobodila su se i dva mesta u socijalističkim klupama.

Republička izborna komisija odmah je dodelila poslaničke mandate dosadašnjem ministru saobraćaja Milutinu Mrkonjiću i režiseru Srđanu Dragojeviću.

Da bi imali pravo glasa za rekonstruisanu Vladu, moraće u petak zvanično da polože zakletvu i tako stupe na novu dužnost.

Kako „Novosti“ saznaju, Dijana Vukomanović će naslediti Ružića na funkciji šefa poslaničke grupe SPS u parlamentu. Navodno, to mesto je bilo prvo ponuđeno Žarku Obradoviću, ali je on odlučio da se, zasad, ne vraća u Skupštinu.

I svi bivši članovi vlade iz URS preseliće se u parlament.