IMENA svih novih ministara u rekonstruisanoj vladi trebalo bi da budu poznata u sredu, kada premijer Ivica Dačić konačno preseče ko će da predvodi resore koji su u međustranačkoj podeli pripali socijalistima.

Kako „Novosti“ saznaju, najveće šanse da nasledi Alisu Marić u Ministarstvu sporta ima Nenad Borovčanin, mada se spekuliše da mu je sada glavni „protivkandidat“ legenda srpskog streljaštva Jasna Šekarić. Prvi čovek Filharmonije Ivan Tasovac gotovo je spreman da preuzme kulturu.

Najveće nepoznanice su u resorima saobraćaja i prosvete i za te funkcije će se „lomiti koplja“ unutar SPS do samog cajtnota. Prema našim informacijama, Milutin Mrkonjić u sredu bi trebalo da predloži Dačiću koga on vidi kao svog naslednika:

- Radim kao da ću još dugo biti ministar. Nema još konačne odluke ko će ubuduće voditi ministarstvo. Važno je da je taj resor ostao socijalistima i naći ćemo najbolje rešenje - rekao je za „Novosti“ Mrkonjić.

Naši izvori u vrhu socijalista, prenose nam da je Mrkonjiću, u slučaju da definitivno napusti Vladu, po volji da ga zameni Branko Ružić, šef izvršnog odbora SPS. Ali, konačnu reč imaće Dačić.

Takođe, prema našim informacijama, skoro da je otpala varijanta da se za portfelj prosvete imenuje nestranački kadar Tomislav Jovanović. Tako da bi Žarka Obradovića mogla da zameni potpredsednica SPS Dijana Vukomanović ili neko od univerzitetskih profesora iz stranačke baze.

Da neće „zauzeti gard“ ako ga kandiduju za ministra sporta, potvrdio je za „Novosti“ bokserski šampion i državni sekretar u tom resoru Nenad Borovčanin:

- Svakako da bi mi bila izuzetna čast i veliki profesionalni izazov ukoliko bih dobio ponudu da vodim resor.

GLAMOČIĆ: DAĆU SVAKI ATOM ZNANjA REDOVNI profesor na departmanu za stočarstvo i prodekan na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Dragan Glamočić (45), ne krije da je počastvovan imenovanjem za ministra.
- Svaki atom znanja uložiću u napredak poljoprivrede, to mogu da obećam uz nadu da ću uspeti u svojoj misiji - rekao je Glamočić u utorak „Novostima“. On dodaje da je bio prijatno iznenađen ponudom prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ali da nije lako „prelomio“.
Prevagnula je, kaže, želja da svoje dosadašnje stručno znanje i iskustvo stavi u službu države. (J. S.)

Dok socijalisti još biraju „igrače“ za Nemanjinu 11, vrh naprednjaka u utorak je potvrdio kandidature Dragana Glamočića, koji će voditi poljoprivredu, i Saše Radulovića, koji preuzima privredu. Tako je SNS i formalno stavio tačku na spisak svojih aduta u rekonstruisanom kabinetu.

Paralelno sa razgovorima oko novih ministara nastavlja se procedura prekomponovanja Vlade. Posle načelne skupštinske rasprave o izmenama Zakona o ministarstvima, Vlada će u sredu da razmatra predložene amandmane na taj dokument. U podne će polemiku o njima započeti i poslanici, a glasanje se očekuje u četvrtak.

- Očekujemo da će posle toga, istog dana, biti održano i zasedanje na kom će biti konstatovane ostavke ministara koji napuštaju Vladu. Tako će se ostvariti uslovi za zakazivanje sednice na kojoj će se birati novi članovi kabineta. Rasprava bi mogla da počne već u petak - izjavio je za „Novosti“ predsednik skupštinskog Administrativnog odbora Zoran Babić.

Ukoliko ovaj „red vožnje“ bude ispoštovan, novi ministri bi zakletvu trebalo da polože u subotu, a od ponedeljka bi zadužili kabinete i praktično počeli da rade.

U paketu sa izborom članova Vlade, državni vrh bi trebalo da odluči i ko će biti glavni pregovarač Srbije sa Evropskom unijom. Prema našim informacijama, još nije isključeno da tu funkciju preuzme Nikola Selaković, koji bi ostao i ministar pravde i državne uprave.