TAČNO 50 dana posle prvog zvaničnog sastanka o rekonstruciji vlade, održanog u vili „Bokeljka“, poslanici Narodne skupštine raspravljali su u ponedeljak o izmenama Zakona o ministarstvima, koji će biti usvojen najranije u sredu.

Tako je i zvanično započela procedura za veliko kadrovsko provetravanje u Nemanjinoj 11, dok će imena svih ministara biti poznata najkasnije do petka.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, otklonio je sve nepoznanice koje se tiču naprednjačkih kandidata. Lider SNS potvrdio je naša saznanja da će novi ministar poljoprivrede biti Dragan Glamočić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dok će za prvog čoveka resora privrede biti izabran Saša Radulović, ekonomski konsultant.

- Na današnjoj sednici Predsedništva stranke izneću predlog za ta dva kandidata. U svakom slučaju, SNS je svoj deo posla obavio. Nijedan od pomenutih kandidata, kao ni Lazar Krstić, nije član stranke - poručio je Vučić ponovivši da on nikada neće biti premijer bez izbora.

Socijalisti još nisu definitivno odlučili koga će da imenuju za „svoje“ resore saobraćaja, prosvete i sporta, a sa konačnim imenima bi trebalo da izađu u četvrtak.

Prema informacijama „Novosti“, Milutin Mrkonjić bi do četvrtka trebalo da predloži premijeru Dačiću kandidata za naslednika u resoru saobraćaja, a zasad je Branko Ružić njegov najozbiljniji pik.

Posle nedeljnog sastanka rukovodstva SPS, kako saznajemo, neizvesno je i da li će profesor Tomislav Jovanović biti predložen za ministra prosvete, pošto su se mnogi iz Dačićevog stranačkog okruženja suprotstavili toj ideji.

Kormilu Ministarstva sporta najbliži je, kako nam je rečeno, Nenad Borovčanin, bokserski šampion i državni sekretar u tom resoru.

Kako god da se sklope kadrovske kockice, rekonstruisana Vlada će imati 18 resora, jedan više od sadašnjeg kabineta. Tu suštinsku izmenu upravo predviđa novi Zakon o ministarstvima o kome se otvorila žestoka rasprava u parlamentu. Na osnovu stranačkih pozicija, izvesno je da će propis podržati najmanje 128 narodnih poslanika, što je dva glasa više od neophodne većine.

Promene zakona obrazložio je, u ime Vlade, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković:

- Bilo je neophodno da se dosadašnje Ministarstvo finansija i privrede, koje je obavljalo poslove iz raznoraznih oblasti, sada podeli na dva ministarstva. Stanje javnih finansija i kontinuirani budžetski deficit uslovili su nas da se najveća pažnja usmeri na te oblasti.

TASOVCU KULTURA KAKO „Novosti“ saznaju, Ivan Tasovac, prvi čovek Beogradske filharmonije, blizu je odluke da prihvati ponudu da postane ministar kulture i informisanja. Prema našim informacijama, Tasovac je već razgovarao sa premijerom Dačićem, koji ga je i zvanično pozvao u svoj tim. Poznati srpski pijanista navodno je već imao konsultacije sa ljudima koji bi mogli da mu budu najbliži saradnici u ministarstvu.

Šef poslaničkog kluba SPS Branko Ružić poručio je da izmene Zakona treba da omoguće da vlada krene u realizaciju ciljeva koji su i doveli do rekonstrukcije:

- Opozicija je bila u pravu kada je kritikovala budžet i rebalans budžeta. Oni koji su tako preambiciozno zamislili budžet neće se naći u rekonstruisanoj vladi.

Đilasove demokrate podnele su amandmane kojima se traži formiranje resora za ekologiju, ali i nekoliko predloga koji se tiču ingerencija ministarstva poljoprivrede. Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, tvrdi da rekonstruisana Vlada neće imati ni stručnost ni program:

- Neće biti promene politike, već će opstati kontinuitet grabeža za foteljama i privilegijama.

Poslanici Koštuničine stranke ponovili su da su za Srbiju izbori bili bolje rešenje:

- Podela ministarstva predstavlja presipanje iz šupljeg u prazno - poručio je Slobodan Samardžić, šef poslaničke grupe DSS.

Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe LDP, smatra da rekonstrukcija predstavlja samo kupovinu vremena do izbora u decembru:

- Naš predlog je da se formira vlada od 12 ministarstava.

Šef poslaničke grupe „Zajedno za Srbiju“ Dušan Petrović zamerio je Vladi što nije izašla sa ekonomskim planom i što još nije objavila kandidate za nove ministre.


HIMALAJI, GOLIJA, MIŠKOVIĆ, ALKO-TEST

POSLANICI su u ponedeljak više „pretresali“ Himalaje, Goliju, narkotike, alko-testove i avionske karte nego kandidate za ministre.

Već na startu rasprava je „iskočila iz šina“, a u pravi verbalni rat ušli su naprednjaci i liberali.

Sve je počelo ironičnom molbom Čedomira Jovanovića koji je Selakoviću tražio da fraze iz obrazloženja Zakona „prevede na srpski“.

- Stanite pred ogledalo i zapitajte se imate li kredibilitet da govorite sa Hvara, Karakoruma gde ski-pas za heli skijanje košta 80.000 evra. Možda ćete opet da sačekate plaćanje aviona sa Mikonosa kako biste stigli na glasanje - uzvratio je ministar pravde.

- Neću valjda da idem na Romaniju. Idite kod Vučića da vam on kaže ko mi je platio avion, a ko plaća njemu. Meni Mišković nije plaćao avion - ljutito je uzvratio lider LDP.

Izgleda da je upravo baš ova izjava naterala Vučića da se iznenada pojavi u Skupštini:

- Garantujem svojim obrazom da Mišković nikada nije plaćao bilo kakve karte ni meni, kao ni bilo kome ko je meni blizak. Tražiću od Miškovića da kaže kada je platio kartu bilo kome - odgovorio je Vučić.

Vruću atmosferu dodatno je podgrejao predlog Jadranke Joksimović (SNS) da se poslanici testiraju na alkohol.

Na to je šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao da vladajuća koalicija, u tom slučaju, verovatno ne bi mogla da obezbedi kvorum.


NISU CILJ IZBORI

VUČIĆ je istakao da će u budućoj vladi biti tri od pet ministara koji nikada nisu pripadali SNS, i rekao da ne veruje da neko može da im nađe mane.

- Vi iz DS ste rekli da je to patriotsko pitanje da dovedemo mlade i stručne iz inostranstva, a sad vam i to ne valja.

Vučić je dodao da neće ni pokušavati da kaže da je slika realnosti idealna, ali je naglasio da je u mnogim sferama neuporedivo bolja nego kada je DS bio na vlasti. Odbacio je optužbe da u stvari želi izborima da ozvaniči autokratiju:

- Izbora nema, ja sam jedini koji je dobrovoljno napustio ceo resor, jer ne mogu da obavljam taj posao na valjan način. Znam da je mnogima problem SNS i naša popularnost. Žao mi je zbog nekih koji pogrešno vide i nadam se da im u budućnosti neću biti problem, a ne morate da izmišljate razloge da biste napadali stranku.