ODLASKOM regionalista vlast je ostala bez većine u čak polovini skupštinskih odbora. Od 20 radnih tela oni imaju više poslanika u svega deset, u šest su snage izjednačene, dok opozicija kontroliše četiri.

Zbog odluke predstavnika vlasti da se zahvale na saradnji Mlađanu Dinkiću, u narednom periodu mogao bi da bude blokiran rad odbora, jer neće moći da obezbede ni kvorum, a kamoli da izglasaju neke odluke.

URS je imao najmanje jednog člana u svakom odboru (izuzev za KiM) i to je bilo dovoljno da „tas“ prevagne na stranu vladajuće većine. Međutim, pošto je bilo „knap“ u klupama, sada se matematika značajno promenila.

OPOZICIJA DRŽI I GONG VLADAJUĆA koalicija ne samo da je izgubila većinu u mnogim odborima, već ima i manje potpredsedničkih fotelja. Naime, osim prvog čoveka parlamenta Nebojše Stefanovića, vlast ima samo jednog vicepredsednika - Konstantina Arsenovića (PUPS). Njihovi protivnici sada imaju četiri potpredsednika pošto se Nenadu Popoviću (DSS), Žarku Koraću (SDU) i Gordani Čomić (DS) pruključila i Vesna Kovač (URS). Ukoliko Stefanović zbog obaveza ne bude mogao da vodi sednice, opozicija bi na nekim zasedanjima mogla da preuzme kormilo.

Koalicija koju predvode naprednjaci i socijalisti ima manjak članova u „resorima“ - zaštite životne sredine, kontrole službi bezbednosti, kulture i informisanja i pravima deteta.

Pata karte su i u nekim važnim odborima poput Administrativnog, za evropske integracije, odbranu i bezbednost, a niko nema većinu ni u parlamentarnim telima koja vode računa o poljoprivredi, dijaspori, zdravlju i porodici.

Veroljub Arsić, šef poslaničke grupe SNS, kaže za „Novosti“ da je moguće da će neki odbori biti blokirani, odnosno da neće biti kvoruma jer nemaju većinu:

- Taj problem nije novina u republičkoj skupštini, pošto je postojao i u prethodnom sazivu. Tada je doneta odluka da vlast uvek mora imati makar jednog poslanika više u odborima.

Možda nećemo morati da pribegnemo istom mehanizmu, a možda će i neki članovi opozicije da podrže naše predloge.

Iako u deset odbora vlast ima većinu, u svima njima, osim za rad i socijalna pitanja, višak je svega jedan poslanik. To znači da bi izostankom nekog člana njihovo funkcionisanje bilo dovedeno u pitanje.