RAZGOVORI o rekonstrukciji Vlade ulaze u sam finiš: unutar stranaka su ubrzane konsultacije, a Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, svakodnevno razgovaraju o resorima i kadrovskim rešenjima. I najavljuju da će se do kraja sedmice znati i tačan broj članova Vlade i sva imena.

S obzirom na to da će resori koje je dosad vodio Mlađan Dinkić biti podeljeni, a da Vučić više neće obavljati dve funkcije, izvesno je da će u Nemanjinoj posle rekonstrukcije biti više ministara. Uz ministre koji ostaju u Vladi i nastavljaju posao, naći će se Lazar Krstić, koji preuzima finansije, a vrlo verovatno i direktor BIA Nebojša Rodić.

Iako je pre samo godinu dana s mesta generalnog sekretara predsednika Srbije prešao na čelo BIA, Rodić je najozbiljniji kandidat za ministra odbrane.

Premijer Dačić nije u ponedeljak želeo da govori o konkretnim imenima:

- Do kraja sedmice biće poznate sve pojedinosti oko rekonstrukcije i Vlada će se vrlo brzo preusmeriti, ne samo na evropske integracije i dijalog sa Prištinom, već i na ekonomiju.

PO LOGICI SVAKO HVALI SVOJE LOGIČNO je da svako hvali svoje, a to sad nije potrebno. Ja sam predsednik Vlade Srbije i to ne dovodi u pitanje niko od koalicionih partnera - rekao je Dačić povodom izjave ministarke energetike Zorane Mihajlović da „Vlada nije Dačićeva nego Republike Srbije“. On je dodao da sa SNS, kao najvećom strankom u koaliciji, postoji veoma korektan odnos:
- Ovakve izjave nisu dobre ni sa jedne ni sa druge strane. Svako ima svoj indentitet, ali ovo je i moja vlada i Vučićeva. Ovo je Vlada Republike Srbije i ja sam zadovoljan što ona dobro funkcioniše.

Dok najjače stranke vladajuće koalicije skiciraju šemu rekonstruisane vlade, manji partneri čekaju poziv kako bi ih upoznali o svim detaljima.

Momo Čolaković, potpredsednik PUPS, kaže nam da u četvrtak ili petak očekuje sastanak oko rekonstrukcije Vlade i koalicionog sporazuma:

- Sigurno ćemo insistirati da i u sledećem koalicionom sporazumu ostane ono što je već predviđeno - nema zamrzavanja, ni smanjenja penzija.

I iz Ugljaninove stranke, koja je više puta predlagala da se aktuelna Kancelarija za razvoj nedovoljno razvijenih područja „izdigne“ na nivo ministarstva, očekaju poziv.

- Sva pitanja oko rekonstrukcije, u ovom momentu u nadležnosti su SNS i SPS - kaže Enis Imamović, funkcioner SDA.

Dok vlast kroji raspored resora, URS priprema taktitiku opozicionog delovanja.

Portparol te stranke Marko Selaković kaže da će do kraja ove nedelje biti održan sastanak vrha partije na kojem će biti reči o rekonstrukciji. Očekuje se i odluka kada će Mlađan Dinkić, Verica Kalanović i Suzana Grubješić podneti zvanične ostavke.