PREMIJER Ivica Dačić i zvanično je u utorak predložio da Vlada nastavi da radi dalje bez Mlađana Dinkića i Ujedinjenih regiona Srbije!

Na naprednjacima je ostalo da u sredu konačno preseku: hoće li formirati novu koaliciju samo sa socijalistima ili će se odlučiti za vanredne parlamentarne izbore.

Tako je, od svih nedoumica koje su poslednjih nedelja otvorene na srpskoj političkoj sceni, bar jedna otklonjena: savez naprednjaka, socijalista i regionalista više ne postoji, a URS zvanično napušta Nemanjinu 11.

Kako je tekao drugi dan razgovora o rekonstrukciji Vlade i šta je sve izjavio premijer Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić pročitajte OVDE

Mukotrpnu igru živaca presekao je lider socijalista koji se nakon serije neuspelih međupartijskih pregovora, telefonskih ponuda i nadgornjavanja, tačno u 17 časova obratio javnosti.

Sa Vladine govornice, Dačić je saopštio da će predložiti glavnom koalicionom partneru, SNS, da nastave zajedno da rade bez URS i Dinkića.

Premijer je otkrio da je na trojnom sastanku lidera saopštio predsedniku URS da više ne bi trebalo da bude ministar finansija i privrede i da te resore mora da prepusti nekom drugom.

Po svemu sudeći, to je bila i tačka definitivnog razlaza. Dačić je na iznenada zakazanoj konferenciji za novinare objasnio i konkretno kako su tekli pregovori:

- Nisam želeo da ponižavam URS ponudom da ta stranka ostane u Vladi, a da njihov predsednik ne bude njen deo. To bi bilo smešno. Čak sam predložio Dinkiću da sam izabere resor koji bi preuzeo. On je tražio da bude potpredsednik Vlade za investicije, u čijem sklopu bi bila SIEPA, kao i resori saobraćaja, turizma, telekomunikacija, infrastrukture i informatičkog društva.

Nikolić: Za izbore uvek ima vremena. Šta je predsednik Srbije rekao o rekonstrukciji Vlade pročitajte OVDE

Predsednik Vlade je jasno saopštio da je taj Dinkićev predlog bio apsolutno neprihvatljiv:

- Ne mogu da prihvatim da se opet pravi neko super ministarstvo. Time bi bio doveden u pitanje opstanak u Vladi još jednog koalicionog partnera, Rasima Ljajića, lidera SDPS, koji je sada nadležan za telekomunikacije i informatičko društvo.

Premijer je priznao i da oko svih ovih pitanja nema istovetan stav sa Vučićem:

- Ukoliko SNS ne prihvati predlog da nastavimo da radimo dalje bez Dinkića i URS, opcija su vanredni izbori ili neka nova koalicija bez SPS. Na primer, SNS, DS i LDP...

Dačić je rekao i da on ne dovodi u pitanje ničiju sposobnost, ali da Vlada mora da donosi odluke:

STROS-KAN JOŠ DALEKO Izvor blizak bivšem direktoru MMF Dominiku Stros-Kanu demantovao je u utorak da taj ekonomista pregovara sa srpskim vlastima o angažmanu na mestu savetnika za finansije. - Netačno. Ne znam o čemu se radi - rekao je agenciji Frans pres bliski saradnik Stros-Kana.

- Najveći problem u Srbiji je što se plašimo da nešto uradimo da ne pogrešimo. Ja sam uradio, ja sam predložio!

Tako je lider socijalista, praktično izbacio iz Vlade stranku koju je pre godinu dana uvukao u vladajuću koaliciju i u savezništvo sa naprednjacima.

Konačnoj odluci i prelomnom Dačićevom obraćanju javnosti, prethodila je furiozna završnica mukotrpne političke partije šaha. Centrifuga događaja dostigla je vrhunac, vrtela se iz minuta u minut. Kao na traci su se ređale spekulacije, lažne vesti, podmetanja i politički blefovi i trikovi...

Zvanično, sve je počelo tačno u podne u Nemanjinoj 11. Na trojnom sastanku lidera koalicije, premijer Srbije je i zvanično obavestio Dinkića da mora da se odrekne oba resora - i privrede i finansija. Istovremeno, Dačić i Vučić su ponudili lideru URS da predloži koji bi resor vodio.

Oko 14 časova, posle konsultacija unutar svojih stranačkih redova, Dinkić je izašao pred partnere sa svojim predlogom - da preuzme funkciju potpredsednika Vlade zaduženog za investicije, a da vodi i resor saobraćaja i turizma, kome bi se pridružile i telekomunikacije i informatičko društvo koji su u nadležnosti vicepremijera Rasima Ljajića.

Iz tabora URS, puštali su nam čak informacije da je za Vučića prihvatljiv Dinkićev predlog i da su se, navodno, njih dvojica već rukovali kako bi „overili“ dogovor.

Kako „Novosti“ saznaju, tada je Dačić predočio Dinkićeve planove i predsedniku SDPS. Ljajić je izjavio i za „Novosti“ da će izaći iz Vlade ukoliko se prihvati zahtev lidera URS da preuzme deo njegovog resora.

- Kada me je premijer obavestio o Dinkićevom predlogu, rekao sam i njemu da bi SDPS nastavio u parlamentu da podržava Vladu, ali da bih se ja bez ljutnje povukao sa funkcije. Lično, ne bih pristao da učestvujem u takvoj političkoj trgovini i namirivanju partnera.

Posle toga, Dinkić je pokazao spremnost i da odustane od delova portfelja koji pripadaju Ljajiću, ali taj novi politički manevar usledio je prekasno.

Tada je došlo do konačne odluke. Premijer je obavestio prvog potpredsednika Vučića da je ponuda lidera URS neprihvatljiva i da će on Dinkića i njegovu stranku praktično izbaciti iz Vlade.

Lider naprednjaka je istog trenutka sazvao predsedništvo svoje stranke, ali nije bilo konkretnih odluka. Vrh SNS je zakazao još jednu sednicu predsedništva za sredu, posle koje će biti jasnije formira li se nova vladajuća koalicija ili se raspisuju izbori.

- Donećemo konačan stav na današnjoj sednici predsedništva. Imamo poverenja u Vučića da će izneti najbolji predlog za građane i da će taj predlog biti i usvojen. Tačno je da smo imali donekle različit stav od predsednika Vlade. Nismo još razgovarali da li će biti izbora ili ne - čuli smo od potpredsednika SNS i šefa parlamenta Nebojše Stefanovića.

Posle obraćanja javnosti i velikog preokreta, Dačić je zakazao susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Njihovim razgovorima u Predsedništvu Srbije, pridružio se i Vučić.

Na pomolu je novi dogovor koji će odrediti dalju političku sudbinu zemlje. Ovoga puta, bez Mlađana Dinkića.


VEĆINA NIJE UGROŽENA

Izbacivanjem Ujedinjenih regiona Srbije iz vladajuće koalicije većina u republičkom parlamentu nije ugrožena. Vlast će, bez 16 poslanika URS, na raspolaganju imati 128 parlamentaraca SNS, SPS, PUPS, NS, JS, SDPS i SDA. Takvu knap podršku, sa samo dva glasa iznad minimalne većine, imala je i prethodna vlada koja je izdržala pun mandat od četiri godine. To znači da bi, i bez pojačanja, aktuelna koalicija mogla nesmetano da nastavi da radi. Međutim, nije isključeno da Aleksandar Vučić i Ivica Dačić pojačaju vladajuće redove. Postoji nekoliko kandidata koji bi mogli da skinu opozicione „dresove“. Ukoliko bi se lideri SNS i SPS odlučili za ovaj potez, najbliži prelasku bio bi poslanički klub „Zajedno za Srbiju“ Dušana Petrovića, koji ima sedam poslanika. Ali ne bi bilo iznenađenje da u vladajuće vode „upliva“ i klub Saveza vojvođanskih Mađara ili SPO-DHSS, koji imaju po pet poslanika i koji su podržali mnogo Vladinih zakona u prvoj godini mandata. (N. P.)


Velimir Ilić: Nastavljamo dalje

VERUJEM da će vlada naći modus da nastavi svoj rad pre nego što ćemo ići na vanredne izbore - rekao je u utorak za „Novosti“ ministar Velimir Ilić iz Katara, koji nam je napomenuo da nije pratio dešavanja tokom dana i da je vesti video na internetu.

LSV: Ovo je dobar korak

Odvajanje Mlađana Dinkića od finansija ove zemlje i odlazak večitog ministra u opoziciju, bio bi sigurno korak u dobrom pravcu za oporavak Srbije i izlazak iz krize - ocenila je u utorak Liga socijaldemokrata Vojvodine. LSV je izrazila nadu da će novi ljudi na čelu Dinkićevog resora utvrditi šta se sve događalo sa finansijama ove zemlje u poslednjih 13 godina. LSV je istakla da građani imaju pravo da znaju koliko ih tačno košta Dinkićevo ekspertsko upravljanje njihovim novcem duže od decenije.

DS: Nećemo u savez

Član predsedništva DS Borislav Stefanović poručio je u utorak da DS ne bi bila deo nikakve nove koalicije ukoliko bi SPS izašla iz vlade i da je izjava premijera njegov „poslednji blef“ pred prevremene izbore.

- Izjavom da ukoliko SNS ne pristane na predlog da URS izađe iz vlade predstoje izbori ili nova koalicija sa DS i LDP, Dačić hrabri samog sebe i pokušava da izvrši pritisak na Aleksandra Vučića kako bi zadržao MUP.

Čedomir Jovanović: Ozbiljna kriza

Srbija se nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i kao jedino racionalno rešenje nameće se raspisivanje vanrednih izbora - izjavio je lider LDP Čedomir Jovanović.

- Sve što je obeležilo proces rekonstrukcije Vlade jasno stavlja tačku na vladajuću koaliciju koja je svoju svrhu ispunila postizanjem dogovora u Briselu, jer su samo oni to mogli da urade, pošto su godinama bili najveća prepreka u promeni gubitničke kosovske politike.


Pročitajte i Dinkić: Sklonjen sam zbog straha