NI pristanak Ujedinjenih regiona Srbije da se resori ministra Mlađana Dinkića - finansije i privreda - razdvoje i da ovaj drugi ode u ruke naprednjaka, ne znači da je dogovor o rekonstrukciji Vlade dostignut.

Prema saznanjima „Novosti“, premijer Ivica Dačić na sastanku trojice lidera u ponedeljk otvoriće pitanje odgovornosti za vođenje sektora finansija u protekloj godini. Posle ovog susreta biće jasnije da li je odlukama URS-a, koje podrazumevaju i spremnost na personalne promene ministara, Dinkić rezervisao kartu za ostanak u Vladi.

- Odluka URS-a biće razmotrena na sastanku Aleksandra Vučića, Mlađana Dinkića i mene - rekao je u nedelju premijer Dačić, dodajući da njihov susret u subotu nije iznedrio konačni dogovor.

Dačić je podsetio da temeljna i ozbiljna rekonstrukcija ne podrazumeva samo personalne promene, već i promene u pristupu ciljevima i načinu vođenja finansija i ekonomije.

- Smatram da to predstavlja ključni uslov za dalje uspešno funkcionisanje Vlade - poručio je premijer.

Predsedništvo URS, pojačano poslanicima ove partije, u nedelju je puna dva sata razmatralo šta im je činiti posle više nego jasnih poruka koalicionih partnera o uslovima pod kojima se ostaje u timu iz Nemanjine 11. Prema rečima poslanika URS Predraga Markovića, atmosfera na sastanku je bila „sjajna“ i odluke je bilo lako doneti.

Po završetku, oglasio se lider URS Mlađan Dinkić:

- Prihvatamo podelu odgovornosti u ministarstvu finansija i privrede, i predlog naših koalicionih partnera da se izvrši razdvajanje ova dva resora. U nedelju sam razgovarao sa Vučićem i Dačićem i dogovorili smo se da nastavim da vodim ministarstvo finansija, a da odgovornost za vođenje resora privrede preuzme neko od kadrova SNS. Ko god to da bude, moći će da računa na moju punu podršku.

U okviru temeljne rekonstrukcije Vlade, URS je prema rečima Dinkića, spreman i na personalne promene svojih ministara, kao i državnih sekretara i ostalih funkcionera.

- Predsedništvo me je ovlastilo da o konkretnim rešenjima razgovaram sa koalicionim partnerima, koja će svakako zavisiti od strukture nove vlade i nadležnosti koje će ona imati - naveo je on, zahvaljujući se Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću na izuzetno korektnoj saradnji u proteklih godinu dana.

ZNAĆEMO U PONEDELJAK Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović rekao je da će posle sastanka lidera vladajuće koalicije biti jasno hoće li URS biti deo Vlade. Stefanović je najavio da će biti razmotren stav URS da pristaju na podelu resora finansija i privrede. Upitan da li je izvesno da će URS ostati u Vladi, Stefanović je odgovorio:
- Sastanak u ponedeljak će to pokazati. Mi smo uradili posao koji je bio pred SNS. Za ostale ćemo videti.

Dinkić je rekao i da apsolutno podržava težnju koalicionih partnera da preuzmu mnogo veću odgovornost za poboljšanje životnog standarda građana. Dogovor je, preneo je on, da se timski radi na dovođenju novih investitora u sve regione, kako bi se Srbija ravnomerno razvijala. Najvažniji cilj Vlade u narednom periodu biće da se zaposli Srbija, rekao je, ocenivši da to neće biti nimalo lak posao:

- Zato smatramo da je preuzimanje odgovornosti za ostvarivanje tog cilja od strane stranke koja danas ima najveću podršku građana Srbije prirodno i više nego dobrodošlo. Svi oni koji kažu da je osnovni problem Srbije teško stanje u ekonomiji, govore istinu. Zato moramo učiniti sve da se to stanje popravi.

Pod ekonomijom, pojasnio je lider URS, podrazumeva se pre svega privreda, ali i poljoprivreda, energetika, saobraćaj, građevina, telekomunikacije, kao i oblast rada i socijalne zaštite.

Ministarka zdravlja i potpredsednik SPS Slavica Đukić Dejanović uoči sednice URS rekla je da Ministarstvo finansija i ekonomskog razvoja treba razdvojiti u dva resora, što će se dogoditi sa ili bez URS u Vladi i da URS treba da odluči da li su za to da analiziraju rad sopstvenih ministara i da ustanove da li bi neka kadrovska pomeranja među njima dovela do poboljšanja rada Vlade.

Kadrovska „pomeranja“, međutim, nisu okončana ni u SPS, iz čijih se ministarskih redova, zasada, jedino povukao Milutin Mrkonjić. Kako su se i Vučić i Dinkić odrekli sopstvenih resora, pogled je uprt i u Dačićevu nadležnost nad MUP. Druga opcija u promenama kadrova SPS je da Vlada krene dalje bez Žarka Obradovića.

Zvanična najava prebacivanja privrede u polje odgovornosti naprednjaka, inteziviralo je nagađanja da bi taj resor ubuduće mogao da vodi Bojan Dimitrijević, nekadašnji ministar trgovine ili Milenko Dželetović, predsednik ekonomskog saveta SNS.


POSLEDNjA KARTA - GRUBJEŠIĆ?

NA sastanku u ponedeljak trojice lidera, Mlađan Dinkić potegnuće svoj novi adut. Naime, prema saznanjima „Novosti“, URS je u nedelju izrazio spremnost da se u Vladi ukine mesto potpredsednika za evropske integracije, čime bi, praktično, Suzana Grubješić ostala bez funkcije.