NI na početku treće nedelje razgovora o rekonstrukciji vlade obrisi novog premijerskog kabineta se ne naziru. Nijedna od vodećih stranaka još nije odlučila koje će ministre sigurno zameniti, a kako "Novosti" saznaju SNS, SPS i URS bi svoje konačne odluke mogli da saopšte tek krajem nedelje.

Naprednjaci su za 26. jul zakazali sednicu Glavnog odbora na kojoj će saopštiti imena ministara koji nisu ispunili očekivanja u prvoj godini, a po svemi sudeći i socijalisti će čekati "pet do 12". Iako se očekivalo da URS posle sednice Glavnog odbora u nedelju saopšti svoj plan rekonstrukcije, oni su odlučili da "kupe" još neki dan.

Svi ministri URS na početku sednice stavili su svoje mandate na raspolaganje članovima Glavnog odbora, međutim ovo telo je ipak poslušalo prvog čoveka stranke Mlađana Dinkića. Tako je Predsedništvo ovlašćeno da donese konačnu odluku o daljem učešću stranke u vladi, kao i sve odluke o sprovođenju rekonstrukcije. Taj sastanak najužeg stranačkog rukovodstva, kako smo čuli, može se očekivati krajem nedelje.

Na početku sednice GO stranačkim saborcima obratili su se svi ministri URS koji su predstavili svoje izveštaje o radu, a Mlađan Dinkić je izneo i svoje viđenje rekonstrukcije.

- Moramo lestvicu podići više i krenuti ambiciozno u ispunjavanje realno ostvarivih ciljeva. Potrebna nam je nova energija, ali i više stručnosti i znanja. Nećemo biti prepreka suštinskoj i temeljnoj rekonstrukciji, ali nećemo ni učestvovati u onoj koja se vodi u tabloidima i nekim medijima. Nas su u vladu zvali Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, a ne neki neimenovani izvori - rekao je Dinkić.

On je, zatim, dodao da je i sam mogao bolje da radi. Govoreći o propustima naveo je da je kriv što nije energičnije krenuo u naplatu poreza dužnicima i da mu je žao što nije uspeo da prepolovi budžetski deficit.

Potpredsednika URS Suzana Grubješić, prilikom predstavljanja izveštaja, rekla je da je Srbija 28. juna dobila priliku da postane uređena i normalna evropska država i to zahvaljujući, pre svega, Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću. A potom se osvrnula i na svoju budućnost u vladi:

- Nisam se rodila u fotelji, niti u njoj nameravam da ostarim. Uverena sam da ima još ljudi koji bi posao potpredsednika za evrospke integracije mogli dobro da rade. Nemam nameru da budem prepreka razvoju, funkcionisanju vlade ili evropskom putu Srbije. Ali, URS mora da sačuva minimum dostojanstva kako bi stranku poštovali politički partneri, a još više politički protivnici.

URS U OPOZICIJI? UKOLIKO Ujedinjeni regioni Srbije odluče da sačuvaju sve ministre i da zamene samo pojedini državne sekretare i direktore, razgovori o rekonstrukciji vlade mogli bi da se nastave samo između naprednjaka i socijalista, saznaju "Novosti". Time bi URS bio izbačen iz koalicije, a vlast najverovatnije ne bi tražila nove partnere, pošto i bez regionalista imaju većinu u Narodnoj skupštini.

Verica Kalanović, potpredsednika URS, istakla je da je u vladu delegirana na zahtev stranke kako bi se bavila temama regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

- Ne mislim da nema nikoga, osim mene, ko bi mogao da se bavi ovim pitanje. Možda smo mogli više da uradimo u oblasti suštinske regionalizacije i na projektu Moravskog koridora - rekla je ona.

Zamenik predsednika URS Veroljub Stevanović članovima GO preneo je svoje mišljenje da stranka nema bolja rešenja za ministre od Mlađana Dinkića, Suzane Grubješić i Verice Kalanović:

- Oni treba da ostanu u Vladi. Možemo li da ponudimo bolje? Siguran sam da ne. Ne treba eksperimentisati sa nečim što je više nego pozitivno, time što ćemo zarad nekih personalnih promena da napravimo nešto za medije i narod. Pa to deluje populistički.