REZOLUCIJA o pravima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, koju je usvojila Skupština Kosova, predstavlja još jednu u nizu provokacija Prištine na koju mi nikako ne bi trebalo da nasednemo.

Tako na potez kosovskog parlamenta, kojim se insistira da se izjednače prava Srba na severu Kosova i Albanaca u Preševskoj dolini, gleda Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

* Može li ta odluka Prištine da donese zastoj u primeni sporazuma, ali i nove nemire na jugu Srbije, taman kada su se smirile strasti zbog uklanjanja spomenika borcima OVPBM?

- Nema opasnosti da se bilo šta poremeti i implementacija dogovora neće biti dovedena u pitanje. Mislim da je i Albancima u Preševskoj dolini dosta političkih rezolucija i njih zanima samo ekonomski prosperitet, a ne dokumenti koji se usvajaju u Prištini. Zato je jedan od naših ciljeva da im omogućimo uslove u kojima mogu da žive od svog rada.

ISPUNIĆEMO OBAVEZE * ALBANCI sa juga govore da se ne poštuje dogovor iz 2001. kojim je uspostavljen mir. Je li to tačno? - Činjenica je da delovi nekih sporazuma nisu realizovani u potpunosti, ali to ne znači i da neće biti. Upravo ćemo na sastanku da vidimo šta je potrebno ispraviti i Srbija će ispuniti sve ono na šta se ranije obavezala. Ali, i Albanci na jugu moraju da poštuju sve zakone ove zemlje i da ih se pridržavaju kao svaki drugi građanin.

* Kosovske vlasti govore o pravima Albanaca, kao da ih Srbija ugrožava?

- Oni imaju sva prava zagarantovana Ustavom i zakonima Srbije, kao i međunarodnim konvencijama. Ali, neko očigledno pokušava da prikaže situaciju kako njemu odgovara, a ne kakva je na terenu. Ukoliko Albanci u Preševskoj dolini misle da su im neka prava uskraćena, sešćemo za sto.

* Kad planirate da se sastanete?

- Vlada Srbije je pre nekoliko dana usvojila odluku da se premijer i ministri sastanu sa njima. Očekujem susret u Beogradu najkasnije do 15. jula. Njemu će prisustvovati i predstavnici OEBS koji će biti garant svakog dogovora. Ovaj, ali i naredni sastanci, biće prilika da definitivno ustanovimo da li postoje problemi i ako ih ima, da vidimo kako se mogu rešiti. Svaki zakon je podložan promeni ukoliko će to unaprediti odnose.