ZA mnoge srpske funkcionere ministarske i druge državne fotelje bile su odlična odskočna daska za nastavak karijere na važnim, ali i dobro plaćenim mestima u prestižnim međunarodnim političkim i ekonomskim institucijama.

Tako su neki tanke ministarske koverte zamenili mesečnim platama koje dosežu i desetak hiljada evra, ali ima i onih koji za nove poslove ne dobijaju nikakvu apanažu.

Najprestižniju funkciju obavlja bivši šef diplomatije Vuk Jeremić. On kao predsednik Generalne skupštine UN prima platu iz srpskog budžeta i ona je oko 8.000 dolara, a njemu, kao poslaniku, sleduje i paušal od 30.000 dinara, koji daje za decu sa Kosova.

Bivši potpredsednik Vlade za evropske integracije, poslanik DS Božidar Đelić, član je savetodavne grupe Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja konsultuje u finansijama vlade zemalja u razvoju.

- Za to ne primam nadoknadu. Učešće naših ljudi na rukovodećim pozicijama u međunarodnim organizacijama značajno jača ugled Srbije ukoliko oni pokažu stručnost - poručuje Đelić, za „Novosti“.

Đelićeva stranačka koleginica Milica Delević putuje u London, gde je čeka mesto zamenika generalnog sekretara EBRD. A, kao predstavnik Srbije u Svetskoj banci postavljen je funkcioner URS Vlajko Senić. On platu prima u Svetskoj banci, a radi kao savetnik jednog od izvršnih direktora ove važne finansijske institucije i sve odluke koje se tiču i Srbije prolaze kroz njegove ruke.

Nekadašnja ministarka omladine i sporta, takođe kadar regionalista, Snežana Samardžić-Marković, od prošlog aprila vodi Direktorat za demokratiju Saveta Evrope u Strazburu. Na toj poziciji zarađuje oko 13.000 evra mesečno.

- Za posao koji obavljam u Savetu Evrope takmiče se pojedinci, a ne države, tako da me nije delegirala vlada, već sam izabrana između 120 kandidata iz evropskih zemalja. Sa ove pozicije mogu, poredeći sa drugim zemljama, da vidim koliko može i mora da se popravi stanje u Srbiji - kaže, za „Novosti“, Samardžić-Marković.

Još jedan „dinkićevac“, bivši guverner, Radovan Jelašić, posle odlaska sa funkcije našao je uhlebljenje u inostranstvu - kao direktor Erste banke u Mađarskoj.