SPORAZUM je parafiran, overen u Beogradu i Prištini, a sada je na redu i najteži deo - njegova primena u životu i zamršenoj kosovskoj realnosti. Zvanično, Srbija je u sredu započela pripremu terena za sprovođenje briselskog dogovora, od koga zavisi i da li će naša država u junu dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Održana je prva sednica tima za izradu plana implementacije sporazuma. Na sastanku je dogovoren sastav delegacije koja će u četvrtak otputovati na razgovore u Brisel, a činiće je generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, savetnik predsednika Marko Đurić, ministar pravde Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Srpska delegacija sastaće se u sedištu EU sa predstavnicima prištinskog tima koji će doneti svoj plan implementacije:

- Naš plan je konkretan, obuhvata zakonske akte, vremenske periode i aktere implementacije. Očekujemo da će se sve utvrditi do 26. aprila, kao što je predviđeno sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije - izjavio je Hašim Tači, premijer Kosova.

U Briselu ih sve ponovo čeka Ketrin Ešton koja veruje da će otpočeti primena sporazuma i da će Srbija dobiti datum:

- Neke stvari se već primenjuju. Ostali detalji će biti razrađeni u narednom periodu na razgovorima predstavnika dve strane u Briselu.

Pored tog tehničkog dela, teži deo posla je kako ubediti Srbe na severu Kosova na primenu dogovora. Taj zadatak pada na teret državnom vrhu Srbije. U četvrtak u podne, delegaciju srpskih političkih lidera sa KiM primiće u Vladi premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić:

- Za nas je sporazum neprihvatljiv. Upoznaćemo državni vrh sa čvrstom odlukom da ne učestvujemo u albanskim institucijama - rekao nam je Krstimir Pantić, jedan od lidera kosovskih Srba.

Stav sunarodnika sa KiM u potpunosti podržava Aleksandar Vulin, koji je u sredu i zvanično

podneo pismenu ostavku na mesto direktora vladine Kancelarije za KiM.

- Iako sporazum daje Srbima na KiM znatna prava i garantuje bezbednost, to je manje od onoga što je predviđeno skupštinskom rezolucijom. Zbog toga ne želim da pogazim reč koju sam dao kosmetskim Srbima - čuli smo od Vulina.

Izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom u sredu je stigao i u Narodnu skupštinu. Dokument o kome će poslanici započeti raspravu u petak u 11 časova, sadrži sve dosadašnje runde dijaloga između srpskog i albanskog pregovaračkog tima od 9. septembra 2010. godine, kada je započeo proces pod pokroviteljstvom EU, do potpisivanja sporazuma prošle nedelje.

Poslanici će u petak glasati za akt koji im je u sredu stigao iz Nemanjine 11, a pre nego što pritisnu zelene ili crvene tastere na raspolaganju će imati pet sati za raspravu.

Organizuju se i protivnici briselskog sporazuma. DSS pokreće potpisivanje proglasa za raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili o dogovoru, a “Dveri” su podnele krivične prijave protiv članova državne delegacije koji su učestvovali u pregovorima sa Prištinom. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ
Evropski ministri za Novosti: Datum posle primene plana
Samo stolica u UN diže rampu Kosovu
Ešton: Nismo tražili da Srbija prizna Kosovo
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KONFERENCIJA ZA NOVINARE VUČIĆA O KIM

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održaće u četvrtak konferenciju za novinare o aktuelnoj političkoj situaciji i Kosovu i Metohiji.

Vučić će konferenciju za novinare održati u četvrtak u 13.30 časova u Vladi Srbije, najavljeno je iz kabineta prvog potpredsednika.


ŠTEFAN FILE U ČETVRTAK U BEOGRADU


Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovaće u četvrtak u posetu Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

File će se u petak sastati sa potpredsednicom vlade zaduženom za evrointegracije Suzanom Grubješić i učestvovati na konferenciji kojom će biti pokrenut "Projekat za jačanje kapaciteta policije i pravosuđa za borbu protiv korupcije u Srbiji (PACS)".

Na istoj konferenciji, koju organizuje Savet Evrope i Evropska unija, govoriće i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.