BEOGRAD ubrzano kreće u primenu sporazuma o severu Kosova, kako bi Srbija u narednih nekoliko nedelja zauzela što bolju startnu poziciju kada evropski lideri 28. juna budu odlučivali o datumu za početak pregovora sa EU.

Vlada Srbije je na sednici u utorak formirala akcioni tim za primenu sporazuma koji je parafiran u Briselu, a na njegovom čelu biće generalni sekretar Veljko Odalović. On je za “Novosti” potvrdio da će narednih dana uslediti široke konsultacije, u koje će se uključiti državni organi u čijoj nadležnosti su nerešena pitanja iz sporazuma.

Cilj je da se do petka, kada u posetu Beogradu dolazi evropski komesar za proširenje Štefan File, napravi detaljna “mapa implementacije”, koja će biti uručena briselskom zvaničniku. Taj dan, 26. april, i u sporazumu je postavljen kao rok da dve strane formiraju timove za primenu plana i da se što pre krene sa njegovom realizacijom.

Naši izvori bliski Evropskoj komisiji kažu da će Brisel sačekati “ponude” Beograda i Prištine, odnosno njihove detaljne predloge o primeni dogovorenog, pa će onda biti utvrđeni naredni koraci i organizovani novi susreti u sedištu EU.

Kako saznajemo, u okviru našeg akcionog tima, biće formirane i mnogobrojne podgrupe, koje će se baviti zasebnim temama - srpskom imovinom na Kosovu, zdravstvom, obrazovanjem, policijom... U Vladi nam je potvrđeno da će članovi našeg akcionog tima biti i ljudi koji su do sada učestvovali u pregovorima o tehničkim pitanjima.

DELEVIĆEVA VODI PREGOVORE O ČLANSTVU?
IAKO odluka o datumu “pada” tek za dva meseca, u Vladi se već ozbiljno razmišlja ko bi, u slučaju pozitivnih vesti za Srbiju, mogao da vodi proces pregovaranja o članstvu u EU. Kako tvrde naši izvori, zasada je za ovu funkciju viđen bivši šef Kancelarije za EU integracije Milica Delević.

Zasada se još ne zna hoće li i definitivno profunkcionisati oficiri za vezu, koji su još ranije dogovoreni između dve strane ili će se čitav taj posao prebaciti na odbor za implementaciju sporazuma.

Dejan Pavićević, koga je Vlada imenovala za oficira za vezu i koji je vodio tim za pregovore u tehničkom dijalogu, za “Novosti” kaže da kontakti i sastanci ekspertskih grupa dve strane nikada nisu prestajali:

- Usaglašavanje oko IBM, katastra, matičnih knjiga neprekidno traje. Što se tiče oficira, postoji još nekoliko nerešenih tehničkih pitanja, tako da u ovom trenutku ne mogu da kažem kada ću putovati u Prištinu.

Za pozitivnu odluku o datumu, posebno će se meriti zatvaranje dve teme - energetike i telekomunikacija - za čije rešavanje je dat rok do 15. juna. Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade u čijem su resoru telekomunikacije, kaže za “Novosti” da je radna grupa, u kojoj su predstavnici njegovog ministarstva, Ratela i Telekoma, već održali dve runde dijaloga sa Prištinom:

- Mi ćemo sad nastaviti taj proces kroz akcioni tim, kako bismo rešili četiri glavna pitanja - pozivni broj za KiM, status mobilne i fiksne telefonije i saradnju regulatornih tela oko podele frekvencija.

Na insistiranje EU tema naše telekomunikacione imovine u Pokrajini je ostavljena za kasnije faze pregovora. Kako tvrde naši izvori, zasada je najvažnije rešiti pitanje pozivnog broja, a na stolu je trenutno “ponuda” da Srbija, pored pozivnog 381, uzme još jedan - 383, koji bi dala na korišćenje privremenim institucijama u Prištini.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROČITAJTE
JOŠ
Ništa bez severa KiM
Grubješić: Datum je naš u junu!
Poslanici ipak glasaju o sporazumu

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kako za “Novosti” kaže Laslo Varga, potpredsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, preporuka EK da nam se dodeli datum ostaće “mrtvo slovo na papiru”, ako se dogovoreno veoma brzo ne implementira. To je posebno važno za Nemačku, čiji stav će i biti ključan na evropskom samitu u junu:

- Nadam se da ćete tada dobiti datum. Sada je najvažnija primena dogovorenog - poručio je u utorak nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Nemačka, kao i Holandija, moraće da prođu i unutrašnju proceduru koja direktno zavisi od konsultacija s nacionalnim parlamentima. Tek ako Bundestag, koji se raspušta polovinom juna, da zeleno svetlo, kancelarka Angela Merkel će moći da glasa za datum.

Šefovi diplomatija članica EU ovu temu ponovo će razmatrati na svom sastanku 25. juna u Luksemburgu, neposredno pre konačne odluke šefova država ili vlada na samitu 27. i 28. juna u Briselu.

Na sastanku sledećeg meseca bi, međutim, pre svega trebalo očekivati da se, ukratko, napravi formalni presek koliko se napredovalo u primeni postignutog dogovora, dok će zvanični zaključci, ipak, uslediti u junu.

U međuvremenu, s obzirom na vrlo složenu situaciju oko primene postignutog sporazuma, treba očekivati ne samo sastanke tehničkih timova, već, verovatno, i nove susrete Ivice Dačića i Hašima Tačija, rečeno nam je u vrhu EU.