EVROPSKA unija planira da do 16. aprila organizuje još jednu ”bonus” rundu pregovora Beograda i Prištine, ali samo ako neformalna diplomatija približi pozicije dveju strana tako da dogovor bude izvestan.

Kako ”Novosti” saznaju, državnom vrhu Srbije već su iz centara moći poslati signali da je Brisel spreman za ”produžetke” u dijalogu, i pored odluke Vlade Srbije da ne prihvati ultimativnu ponudu da se praktično odrekne severa Kosova i Metohije.

Prema našim informacijama, iako zapadne sile i dalje pritiskaju Beograd da prihvati taj ”sporazum”, nikakva nova i poboljšana ponuda nije stigla na našu adresu. Naši izvori prenose da je Ketrin Ešton poslala ”depeše” u četiri prestonice EU - Berlin, Pariz, London i Rim - da joj se daju precizne političke smernice koje korake dalje da vuče prema Beogradu i Prištini.

Ona očekuje instrukcije da li da se, u narednim danima, eventualno zakaže još jedna, deveta runda pregovora na Šuman trgu i to do 16. aprila, kada predstavlja izveštaj o napretku dijaloga. Eštonova ima i svoje ”uslove”, odnosno, traži od ovih ključnih zemalja da se narednih dana uključe u šatl-diplomatiju i izvrše pritisak na obe strane, kako na sledeći susret ne bi došle sa istim, tvrdim pozicijama, već spremne na određene kompromise i pomeranja. Inače, u utorak je ponovila da ”žali zbog odluke srpske vlade da ne prihvati elemente sporazuma sa Prištinom”.

- Pozivam vlasti u Beogradu da za dobro svog naroda učine poslednji napor i prihvate sporazum. Cilj dosadašnjih osam rundi dijaloga bio je da obe strane postignu sporazum, a nije na EU da ga nameće - zaključila je Eštonova.

Premijer Ivica Dačić ponovio je da pregovori Srbije sa EU treba da se nastave i da se nada da će doći do kompromisa o Kosovu:

MOGUĆA TURNEJA PRE IZVEŠTAJA KAKO tvrde naši izvori u Briselu, u igri je još opcija - da Eštonova posle objavljivanja izveštaja Evropske komisije 16. aprila organizuje mini-turneju i seriju razgovora sa glavnim političkim akterima u Beogradu i Prištini.
Te posete bile bi organizovane između 16. i 22. aprila, kada Eštonova treba da predstavi svoj izveštaj o kosovskom dijalogu evropskim ministrima spoljnih poslova.

- Srbija želi da bude članica EU, ali naš put prema Uniji nije kao kod drugih zemalja. Drugi se bave ekonomskim temama i ribolovom, a mi Kosovom. Mi želimo nastavak dijaloga posebno o pitanjima bezbednosti, pravosuđa, policije.

On je naveo da pitanje Kosova ne bi trebalo da bude vezano za put Srbije ka EU:

- Na severu Kosova gde žive Srbi više nema srpske vojske i policije i zato je bitno da u periodu dok se ne uspostavi poverenje, postoje neke garancije.

Kada je reč o policiji i pravosuđu, on je istakao da mora da se poštuje etnički sastav stanovništva i da se rukovodeće strukture biraju uz uvažavanje centralnih vlasti u Prištini, ali da predlozi dolaze od srpske zajednice.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić naglasio je da je Beograd spreman da ispuni odluke iz zaključaka Evropskog saveta, kao i na nastavak dijaloga sa Prištinom, u cilju iznalaženja dugoročnog i sprovodivog rešenja, ali da Srbija nikada neće prihvatiti sopstveno ukidanje.

- Neophodno je da se okrenemo modernizaciji zemlje i izgradnji budućnosti, kao i stvaranju povoljne klime za strane investicije - poručio je Vučić posle susreta sa Didijeom Rejndersom, vicepremijerom Belgije.

JEDNOGLASNO UZ DRŽAVNI VRH POLITIČKI predstavnici Srba sa severa Kosova u utorak su jednoglasno pružili podršku državnom vrhu, izrazivši očekivanje da će budući pregovori o Pokrajini dati rezultate koji neće biti suprotni interesima Srba i koji neće ugroziti državne interese. Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković kaže da je odluka Vlade odgovoran čin:
- Ovo je dobra polazna osnova za buduće razgovore i predstavlja ”ne” državnog vrha ucenama, uslovljavanjima i pretnjama iz Brisela.

I potpredsednica Vlade Suzana Grubješić smatra da je neophodno nastaviti dijalog kako bi se postiglo sprovodivo i dugoročno održivo rešenje koje garantuje ljudska prava, opstanak i bezbednost Srba na Kosovu i predstavlja čvrst osnov za izgradnju trajnog mira:

- Ova vlada vodi racionalnu i odgovornu nacionalnu politiku, svesna činjenice da samo jaka Srbija može da štiti i pomaže naše sunarodnike na Kosovu. Izolovani i sa zamrznutim konfliktom nećemo imati nikakve šanse.

Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić poručio je da odlukom da odbije ponudu, Beograd nije ”ušao grlom u jagode” i dodao da šanse za dogovor postoje:

- Komunikacija diplomatskim kanalima sa EU, ali i sa Prištinom nijednog trenutka nije ni prekidana i nastavljena je sa ciljem da se sporazum izmeni, poboljša i precizira. Šanse sigurno postoje.

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže za ”Novosti” da će dijalog biti nastavljen kada EU i Priština za to budu spremni:

- Mi ga nismo ni prekidali, a druga strana je bila ta koja je određivala datume i nametala rokove. Ako je svima stalo do toga da dođe do dogovora, onda će uvažiti naše zahteve. Ne tražimo ništa neostvarivo i ništa mimo rešenja koja već postoje u mnogim delovima sveta.