Ključni sastanak političkog dijaloga Beograda i Prištine biće održan u utoraku Briselu. Prema ocenama analitičara srpski vrh je pred teškim zadatkom

10:16 - SASTANAK DRŽAVNOG VRHA

Direktor kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da će državni vrh Srbije danas odlučiti ko će biti u delegaciji za narednu rundu briselskih razgovora.
On je gostujući na RTS naglasio da postoji jedinstvo u vladi što se tiče ovog pitanja i da premijer Ivica Dačić redovno izveštava vladu posle svakih pregovora.

12:12 - NIKOLIĆ U 14 SATI PRED NOVINARIMA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić održaće danas u 14.00 sati konferenciju za novinare.

Sat ranije sastaće se državni vrh, pred sutrašnju, osmu rundu dijaloga sa Prištinom u Briselu, kako bi utvrdio poziciju Srbije pred te razgovore i sastav delegacije.


13:02 - VUČIĆ, MRKIĆ, GRUBJEŠIĆ I VULIN STIGLI U PREDSEDNIŠTVO

U zgradu Predsedništva stigli su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Igor Mrkić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić i šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, javlja RTS.

13:13 - STIGAO DAČIĆ

U zgradu Predsedništva stigao je i predsednik Vlade Ivica Dačić.

13:25 - POČEO SASTANAK DRŽAVNOG VRHA

Sastanak državnog vrha počeo je nešto posle 13 sati u zgradi Predsednika Srbije.

14:18 - NIKOLIĆ: U BRISEL IDE I VUČIĆ

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da u Brisel na pregovore Beograda i Prištine ide i vicepremijer Aleksandar Vučić i poručio da su sudovi i policija za Srbe na Kosovu i Metohiji minimum koji Beograd traži.

To, naveo je Nikolić, treba da pokaže jedinstvo državnog vrha u nameri da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje, što, dodao je, nije lako jer treba odrediti koji je to miminimum zahteva koji zadovoljava obe strane.

Što se Beograda tiče, naši predstavnici neće ići ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i to bez prisustva vojske.

Nikolić je izašao sa sednice državnog vrha, koja, kako je rekao, još traje i obavestio novinare o toku tog sastanka, nakon čega se vratio da s ostalim predstavnicima vrha vlasti dogovori detalje za sutrašnji nastup naše delegcije u Briselu.

Predsednik Srbije rekao je da Srbija ne želi da šalje ultimativne zahteve koji bi značili ispunjavanje Ustava i zakona Srbije, ali i da ne prihvata ultimatume, jer, kako je naveo, odgovorni ljudi, naši prijatelji čekaju sa strane da vide ishod.

"Ne odbijamo unapred ništa, ne tražimo da prihvate sve ono što bi bilo idealno za Srbiju, ne može niko da nas naljuti da mi napustimo razgovore, jer je Srbija uvek bila razumna", kazao je Nikolić.

On je dodao da se sastanak državnog vrha u Predsedništvu nastavlja, jer "nije lako odrediti minimum zahteva, uvek jedan deo građana neće biti zadovoljan".

"Ako nam je narod dao poverenje, mi smo spremni da preuzmemo odgovornost", zaključio je Nikolić.


15:40 - ZAVRŠEN SASTANAK

Sastanak državnog vrha posvećen sutrašnjoj rundi pregovora Beograda i Prištine završen je u zgradi Predsednika Srbije na Andrićevom vencu nešto posle 15 časova.