NOVO poglavlje u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine započelo je u sredu, u Briselu, gde su se prvi put sreli predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik kosovskih privremenih institucija u Prištini Atifete Jahjaga, pod pokroviteljstvom evropskog šefa diplomatije Ketrin Ešton. Dve strane ostale su, i posle 50 minuta razgovora, na svojim dobro poznatim pozicijima: Nikolić - insistirajući da ne priznaje nezavisnost, Jahjaga da je reč o susretu dve ravnopravne države. Opšti zaključak je da susret nije obezbedio korak napred u pogledu najveće prepreke - pitanja statusa KiM.

- Ovaj susret nije motivisan željom da priznamo nezavisnost Kosova, već da se strasti smire, da dođe do dogovora i da sarađujemo kako bismo napredovali. Jasno sam rekao da bez Srbije nema nezavisnosti KiM, nema članstva u UN, dok postoje ovakve UN, i poslednja stvar u životu je da prihvatim, pristanem i odobrim da Kosovo krene putem nezavisnosti - poručio je predsednik Nikolić posle sastanka.

On je Jahjagi preneo da, ako nastavi da insistira da je Kosovo nezavisno, dijalog ne može ići u pravcu postizanja zajedničkog rešenja.

Srpski predsednik je u briselskim razgovorima naglasio da je želja Srbije mir na Balkanu:

- Kretao sam se u okviru Rezolucije Skupštine Srbije i objasnio Eštonovoj i Jahjagi koje su mogućnosti koje nudimo Kosovu da se razvije i omogući svim građanima da dobro žive. Rekao sam i da naši pregovarači neće izlaziti iz okvira Rezolucije.

Ovaj prvi sastanak Nikolić je ocenio kao koristan, dodajući da ne vidi kako bi mogli dalje da se sastaju, ako ne pronađu zajedničke teme. On je objasnio da nije bilo ni zamišljeno da se na ovom sastanku otpočinju neke teme, jer spoljnu i unutrašnju politiku vodi Vlada Srbije.

- Videćemo da li će još biti sastanaka, možemo mi da se sastajemo kao Severna i Južna Koreja godinama i samo kažemo ”dobar dan”, ali tako gubimo vreme, a normalan svet ne može da čeka na nas - zaključio je Nikolić. On je dodao i da mu Eštonova nije iznela nijedan razlog za sumnju da u aprilu nećemo dobiti pozitivan izveštaj EK.

EŠTON: HVATAMO SE U KOŠTAC SA SEVEROM ATMOSFERA na sastanku je bila konstruktivna. Razgovarali smo o tekućem dijalogu između premijera Dačića i Tačija. A sad se hvatamo u koštac s pitanjem severnog Kosova i predstojeće nedelje će biti ključne. Oboje su me uverili u njihovu kontinuiranu podršku i posvećenost dijalogu i evropskim agendama - istakla je Ketrin Ešton.

Za Atifete Jahjagu ovo je bio prvi međudržavni susret između Kosova i Srbije, na nivou predsednika:

- Ovde smo ravnopravni kao nezavisne i suverene države.

Nikolić je potvrdio da se rukovao sa sagovornicom i podsetio da je sam pre dva meseca predložio susret:

- Nažalost, Jahjaga je, uz udžbeničku priču o ljudskim pravima, boljem životu i članstvu u EU, rekla da je potrebno da dve nezavisne države bolje sarađuju i zaborave prošlost u kojoj su se sukobljavale.


DAČIĆ ME NIJE RAZOČARAO

NIKOLIĆ se osvrnuo i na rad vlade i premijera Ivice Dačića:

- Imam poverenje u Vladu Srbije. Ne interesuje me šta se radi na ličnom planu sa ministrima, predsednikom vlade, to nije posao za mene, jeste za medije, ali ne da sami prave priču... Nisam razočaran u Dačića, sve dok me neko ne uveri da je počinio delo zbog koga nije dostojan tog mandata. S obzirom na to kako je do sada vlada radila, ta vlada je bila dostojna mandata koji sam joj poverio.