IZNENADA, na izričitu želju briselskih domaćina, u petak su se u kabinetu Ketrin Ešton u sedištu Evropske unije, prvi put sreli premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači. Ali, kako tvrdi Dačić, rukovanja nije bilo.

Posle odvojenih susreta dva premijera sa visokom predstavnicom EU, upriličen je njihov zajednički trojni sastanak, koji je trajao više od sat vremena.

Na stolu je bila samo jedna tema: u kom pravcu će da se nastavi i unapredi dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Kako nam je preneo premijer Dačić, dogovoreno je da se dijalog nastavi u novembru, a do tada će rukovodstvo Srbije pripremiti platformu za vođenje dijaloga sa Prištinom.

- Smatramo da je vreme da se postigne istorijski dogovor. Spremni smo za razgovore o konačnom statusu Kosova i Metohije. Tražimo i razgovore o položaju srpskog naroda, zaštiti crkvene baštine, ratnim zločinima, trgovini organima, nestalim licima, srpskoj imovini i povratku izbeglih na Kosovo i Metohiju - rekao je Dačić.

Premijer je zatražio da ne bude jednostranih poteza dok traju pregovori.

- Sada sledi sednica državnog rukovodstva Srbije, na kojoj će biti utvrđena platforma za dijalog, u kome će biti otvorene sve teme - od primene do sada postignutih sporazuma, telekomunikacija i energetike, pa do političkih pitanja.

Na komentar da se sreo sa čovekom koji je u izveštaju Saveta Evrope osumnjičen za trgovinu organima na Kosovu, Dačić je poručio:

- Kao premijer moram da učestvujem u dijalogu. Ja sam Tačiju rekao da je Kosovo njegovo koliko je i moje. Ja sam rođen na Kosovu. Tači je učestvovao u razgovorima u Rambujeu i Beču.


SEDELI NA ODVOJENIM KANABEIMA, OČI U OČI Prema našim informacijama, prvi susret Dačića i Tačija protekao je više u neformalnom razgovoru i nije imao krutu i unapred određenu formu. Dva premijera imala su prevodioce uz sebe. Sedelo se za klupskom garniturom, koju Ketrin Ešton ima u svojoj kancelariji, i to tako što je svaki od učesnika imao za sebe odvojen kanabe. U čelu je sedela Eštonova, a sa njene leve i desne strane Dačić i Tači. Tako su, kako opisuje naš izvor, bili u prilici da preko stočića mogu da gledaju jedan drugog.

Posle jednočasovnog susreta, dva premijera su odvojeno izašli iz sedišta EU, a visoka predstavnica se oglasila saopštenjem.

- Cilj susreta je da se nastavi dijalog, koji olakšava EU. Pošto sam s Dačićem i Tačijem imala odvojene razgovore, predsedavala sam zajedničkom sastanku, koji je protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi - prenela je Eštonova.

Po njenim rečima, postignut je dogovor da se kontakti nastave:

- Složili smo se da nastavimo dijalog za normalizaciju odnosa između dve strane i premijeri su istakli posvećenost zajedničkom radu. Uskoro ćemo se ponovo sresti. Čvrsto verujem da je dijalog u interesu obe strane. Cilj je da se poboljša život građana i da se pomogne u rešavanju problema i, na taj način, da se Srbija i Kosovo približe EU.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić poručila je, za “Novosti”, posle briselskog susreta:

- Pošto smo predložili politički dijalog na najvišem nivou, uz podršku EU, do susreta sa Tačijem došlo bi pre ili kasnije. Neki su se sa Tačijem viđali nakon silaska sa vlasti, a Dačić na početku mandata. To govori o spremnosti ove vlade na dijalog i na rešavanje problema, a ne samo na marketing i obećanja.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović ističe da je Srbija pokazala ozbiljnu spremnost da nastavi dijalog sa Prištinom:

- Nastavak dijaloga Beograda i Prištine jeste uslov za dalji napredak Srbije na putu ka EU.

Od srpskih stranaka, susret je jedini osudio DSS:

- Potpuno je neprihvatljiv susret sa Tačijem, protiv koga je podneta krivična prijava zbog najtežeg krivičnog dela. Skupština Srbije još nije usvojila platformu za pregovore o KiM, niti je donela odluku i ovlastila bilo koga da može da se sretne sa bilo kojim albanskim separatistom - rekao je Petar Petković, portparol Koštuničine stranke.

Čedomir Jovanović, lider LDP, rekao nam je da će susret premijera Srbije i Kosova biti pozitivan događaj samo ako se time konačno smiri višegodišnje traumiranje javnosti i bavljenje perifernim elementima budućih pregovora.

Predrag Simić, profesor međunarodne politike, pretpostavlja da je Dačić pod pritiskom prihvatio susret sa Tačijem, koji nije u interesu Beograda:

- Do tog susreta bolje da nije došlo. U nastavku će se desiti ono što budu tražili EU i SAD. Biće to više ceremonija nego dijalog. Ako je pritisak bio veliki, a to zna samo premijer Dačić, onda može da se kaže da je on preuzeo na sebe veliki rizik. Seo je za sto sa Tačijem bez državne platforme.