ZAPADNE sile pojačaće pritisak na Beograd da ugasi srpske institucije na severu Kosova i Metohije, a položaj Srba u enklavama južno od Ibra dodatno će se pogoršati.

Ovo će verovatno biti ključne posledice ukidanja nadgledane nezavisnosti KiM, koje su u ponedeljak trijumfalno u Prištini sproveli Međunarodna upravljačka grupa i Tačijeva vlada, uz prisustvo visokih zvaničnika SAD i Evropske unije.

Kako vlasti takozvane države Kosovo ne bi primenile Ahtisarijev plan na celoj pokrajini, naši politički prvaci, sa predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu, kreću u široku diplomatsku akciju u UN i Briselu, s ciljem da se što pre započne politički dijalog o konačnom statusu pokrajine.

Istovremeno, naš državni vrh tvrdi da prestanak nadzora samoproglašene nezavisnosti tehnički proizvodi samo gašenje Međunarodne civilne kancelarije, sa kojom nismo ni sarađivali, ali upozoravaju na nesagledive političke posledice. U Vladi su ubeđeni da time Kosovo nije ni za pedalj bliže suštinskoj nezavisnosti, dok Tači uz vatromet i šampanjac slavi zaokruživanje državnosti.

- Kraj nadgledane nezavisnosti za nas nema značaja, jer mi ne prihvatamo ni nadgledanu, niti nenadgledanu nezavisnost. Za nas pitanje Kosova nije rešeno dok se za to ne da pristanak Srbije - izjavio je za “Novosti” premijer Ivica Dačić.

Poruku Baraka Obame pogledajte OVDE

Evropski komesar za proširenje Štefan File, tokom svečanosti u Prištini, upozorio je tamošnje vlasti da moraju da nastave reforme i “konstruktivno se angažuju” prema Srbiji.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Riker, koji je takođe bio na sastanku MUG (zemlje EU koje su priznale Kosovo, SAD i Turska) i kosovskog rukovodstva, bez uvijanja je poručio:

- U potpunosti podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njegov put ka integracijama u EU i NATO. Amerika je ponosni partner Kosova dok čini prve korake kao potpuno nezavisna država. Ova odluka je potvrda dostignuća Kosova, ali nije kraj naših očekivanja i pomoći.

Riker se založio za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i naglasio da je dijalog od suštinskog značaja. On je podvukao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku dijalogu, o čemu će razgovarati i u Briselu, gde će se uputiti posle Prištine.

Tači je zahvalio svom gostu, obećavajući da će “uspostaviti vlast na celoj teritoriji”.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin strepi od ovih najava iz Prištine.

KOSOVSKI USTAV SE JEDINI PITA KAKO sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova i formalno više ne postoji kao odvojeni i superiorni pravni akt, sada tzv. Ustav Republike Kosovo predstavlja jedini osnov za pravni okvir zemlje - navodi se u saopštenju MUG, posle sastanka u Prištini. Ovo međunarodno telo konstatovalo je da su kosovske institucije usvojile paket amandmana na ustav, koji “na zadovoljavajući način pokrivaju preostale elemente SPRS unutar ustava Kosova i pravnog okvira”.

- Iskustvo nas uči da smo tamo gde je Priština mogla da odlučuje samostalno i radi mimo međunarodne zajednice imali samo nepravdu, kršenje svakog oblika prava i zakona. Bojim se za bezbednost Srba i drugih nealbanaca - kazao je Vulin za “Novosti”.


Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović objašnjava nam da će sada Euleks biti raspoređen samo na severu, u policijskim stanicama i na administrativnim prelazima, čime će biti pojačan pritisak na Srbe južno od Ibra.

Portparol DSS Petar Petković tvrdi da je File svojim prisustvom u Prištini pokazao da je Kosovo za EU nezavisna država.


ORDEN AHTISARIJU

PREDSEDNICA Kosova Atifete Jahjaga dodelila je u ponedeljak odlikovanja Martiju Ahtisariju, Volfgangu Išingeru, Frenku Vizneru i Piteru Fejtu.