SITUACIJU u južnoj srpskoj pokrajini od septembra će nadgledati jedan međunarodni faktor manje, a zvanični Beograd očekuje nove provokacije i jednostrane poteze Prištine.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (ISG) odlučila je u ponedeljak na sastanku u Beču da prestane sa radom i da na jesen okonča nadziranu nezavisnost Kosova. Oni su pohvalili vladu u Prištini zbog namere da "produbi angažovanje sa srpskom zajednicom na severu". Kako je saopštio austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger, Kosovo bi u septembru trebalo da dobije pun suverenitet.

U zaključcima sa bečkog sastanka, između ostalog, stoji da se Priština dobro pokazala u zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, prava manjina i decentralizaciji! ISG, takođe, pohvaljuje kosovske vlasti za suočavanje sa prošlošću, uspostavljanje Komisije za jezike i otvaranje administrativne kancelarije u severnom delu Mitrovice. Kancelarija je ovlastila nadležne kosovske institucije da usvoje "ustavne i zakonodavne amandmane u cilju obezbeđivanja okončanja nadgledane nezavisnosti".

Odlazeći ministar za KiM Goran Bogdanović kaže za "Novosti" da naša država, koja nikada nije priznala Ahtisarijev plan, nije ni sarađivala sa ovom kancelarijom, zaduženom za njegovo sprovođenje:

- Ova kancelarija nije odradila svoj posao, jer niti su kosovske institucije zaživele, niti je uspostavljen pravni poredak u Pokrajini. Nažalost, incidenti, jednostrani potezi Prištine, pritisci na Srbe nikada nisu ni prestajali, a sada će sigurno biti još jači.

Šta je Hašim tači rekao povodom ukidanja nadgledanja nezavisnosti Kosova pročitajte OVDE.

Isto očekuje i državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović. On napominje da je Unmik dosta oslabljen u poslednje vreme, a da Euleks nikada nije u punoj meri zaživeo kao faktor koji može da pruži adekvatnu zaštitu Srbima na Kosovu.

- Misija UN se više bavi pravosuđem i carinom, a manje policijom, gde je zaštita najpotrebnija - kaže nam Ivanović.

Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog tima MSP, kaže da je gašenje kancelarije samo jedna od faza u procesu preuzimanja većine ingerencija na Kosovu, samo od strane Brisela. On od septembra očekuje eksplicitnije i agresivnije pritiske na Beograd kada je reč o severu KiM, odnosno jačanje zahteva za gašenjem institucija koje finansira Srbija.

BEČ: POKLON ALBANCIMA, NEBRIGA ZA SRBE KOSOVSKI premijer Hašim Tači smatra da je odluka ISG "istorijski dan" i poručuje da će prištinske institucije raditi na jačanju vladavine prava, ekonomskom razvoju i saradnji sa svim zajednicama, posebno sa srpskom. S druge strane, lider najuticajnije opozicione stranke Austrije, Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je da je zatvaranje kancelarije provokacija i izrazio strepnju za bezbednost tamošnjih Srba: - Kosovo se u potpunosti poklanja Albancima, a o tamošnjim Srbima se niko ne brine.

U sedištu EU za "Novosti" poručuju da će oni ostati posvećeni tome da igraju vodeću ulogu u asistiranju Kosovu u sprovođenju evropskih reformi:

- Gašenjem ISG za nas se situacija ne menja, nastavićemo da pružamo pomoć i preporuke, preko svog specijalnog predstavnika, šefa kancelarije EU u Prištini i Euleksa - kaže nam Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Ona dodaje da ceo region zapadnog Balkana, uključujući KiM, ostaje ključni prioritet EU.

- Očekujemo da, nakon odlaska kancelarije, Albanci shvate da njihova nezavisnost nije završena priča i da će morati da sa nama sednu zajedno za sto i naprave kompromis u pogledu statusa. A od nove vlade očekujemo da nastavi borbu za Kosovo u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 SB - kaže za "Novosti" Krstimir Pantić, predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.